Elektromagnetik dalgaların saçılımı ve meteoroloji radarlarındaki uygulamaları
Scattering of electromagnetic waves and its applications in meteorological radars
  1. Tez No: 104537
  2. Yazar: KURTULUŞ ÖZTÜRK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ ULVİ YILMAZER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Saçılma, saçılma tesir kesiti, reflektivite, yağış oranı, damla büyüklük dağılımı, dual polarizasyon, atenüasyon, yer ekoları, doppler etkisi, Scattering, scattering cross section, reflectivity, rainfall rate, drop size distribution, dual polarization, attenuation, ground clutter, doppler effect
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi ELEKTROMAGNETİK DALGALARIN SAÇILIMI VE METEOROLOJİ RADARLARINDAKİ UYGULAMALARI Kurtuluş ÖZTÜRK Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fizik Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman : Prof. Dr. Ali Ulvi YILMAZER Bu çalışmada sosyal ve endüstriyel yaşamda çok önemli bir yeri olan hava tahminlerinin daha sağlıklı yapılması ve sel, taşkın gibi afetlerin kısa bir süre önceden tespiti için kullanılan meteorolojik hava radarlarının çalışma prensipleri, bu prensiplerin temelini oluşturan fizik teorileri ve radar ürünlerinin yorumlanması konuları üzerinde çalışılmıştır. Klasik elektromagnetik teoride saçılma, küçük saçıcılardan dipol saçılması, küçük dielektrik küre topluluklarından saçılma, iletken kürelerden saçılma, Rayleigh saçılma teorisi ve Mie saçılma teorisi tartışılmış ve radarın dalgaboyu ve saçıcı nesnenin boyutlarının saçılma problemine etkisi ayrıntılarıyla incelenmiştir. Bu teorilerden yazılımlarında yararlanan radarlarla yapılan kısa vadeli meteorolojik tahmin teknikleri üzerinde durulmuştur. Elektromagnetik dalgaların polarizasyonu teknikleri kullanılarak, tahmini zor meteorolojik hadiselerin önceden tahmini konusu teorik ve uygulamalı olarak incelenmiştir. Radarların meteorolojik hedeflerin radar merkezine doğru hareket yönü ve hızı hakkında bilgi vermesini sağlayan Doppler Etkisi incelenmiş, yorumlar radar ürünleriyle karşılaştırılmıştır. 2001, 85 sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis SCATTERING OF ELECTROMAGNETIC WAVES AND ITS APPLICATIONS IN METEOROLOGICAL RADARS Kurtuluş ÖZTÜRK Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Physics Engineering Supervisor : Prof. Dr. Ali Ulvi YILMAZER In this work, working principles of meteorological weather radars and the physical theories which are the fundamentals of software and hardware of these radars being used to make more accurate weather forecast, which has an important role in social and industrial life, and to make short period forecast for some disasters like flood and overflowing, and the interpretation of radar products were studied. In classical electromagnetic theory, scattering, dipole scattering by small scatter groups, scattering by small spheres, Rayleigh scattering theory and Mie scattering theory and the effect of radar wavelength and the size of scatters on scattering problem were examined, and the subject of nowcasting techniques by weather radars making use of these physical theories in their softwares were studied. Using the polarization techniques of electromagnetic waves, the subject of meteorological events having difficulty to make forecast was examined theoretically and practically. The Doppler Effect giving information about the velocities and the movement direction of meteorological targets towards or backwards the radar centre were examined. Finally, the interpretations were compared with the radar products. 2001, 85 pages