Bk peg örten çift yıldızının fotometrik incelenmesi
A photometric study of the detached eclipsing binary bk peg
- Tez No: 104547
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ZEKERİYYA MÜYESSEROĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Astronomi ve Uzay Bilimleri, Astronomy and Space Sciences
- Anahtar Kelimeler: BK Peg system, Detached eclipsing binaries, photometrical analyse
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Astronomi ve Uzay Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi BK PEG AYRIK ÖRTEN ÇİFT YILDIZININ FOTOMETRİK İNCELENMESİ Bekir CANDAN Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Astronomi ve Uzay Bilimleri Anabilim Dalı Danışman: Yard.Doç.Dr. Zekeriya MÜYESSEROĞLU BK Peg (BD+25°5003) çift yıldızının ışık eğrisinde ana ve yan minimum derinliklerinin hemen hemen eşit olması nedeniyle ana minimum seçiminde güçlükle karşılaşılmaktadır. BK Peg, 290 pc uzaklığında F8 tipi Algol türü ışık eğrisine sahip çift yıldız sistemidir. Popper (1983) tayfsal çalışmalardan çıkardığı BK Peg'e ait büyüklükleri vermiştir. Popper (1983) tarafından verilen tayfsal analiz sonuçlarıyla Demircan, Kaya ve Tüfekçioğlu (1994) tarafından verilen fotometrik analiz sonuçlan, ana minimum yerleşiminde uyuşmamaktadır. Bu çalışmayla dört yeni minimum zamanı elde edilip O-C analizi ve ışık eğrisi çözümü yapılmıştır. Sistemin parmetrelerinin bulunmasında Binary Maker programı kullanılmıştır. Sistem parametrelerinin değerlendirilmesiyle yarıçapı daha büyük olan yıldızın çok az soğuk olduğu görülmektedir. Bu durumda, eğer minimumlar yer değiştirirse birinci minimum bir occupation tutulma olmaktadır. Daha önceki çalışmalarda (Popper ve Etzel,1981) ikinci minimum olarak seçilen minimum daha derin olduğundan birinci minimum olarak seçilmelidir. Bu durum, Popper' in (1983) tayfsal çalışmalarından bulduğu sonuçla uyumludur, Popper'e (1983) göre birinci minimumda tutulan yıldızın akısı daha küçüktür. Bu fotometrik sonuç, tayfsal sonuçlarla uyuşmaktadır. 2001, 64 Sayfa ANAHTAR KELİMELER: BK Peg Sistemi, Ayrık Örten çift yıldızlar, Fotometrik analiz
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis A PHOTOMETRIC STUDY OF THE DETACHED ECLIPSING BINARY BK PEG Bekir CANDAN Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Astronomy and Space Sciences Department Supervisors: AsstProf.Dr. Zekeriya MÜYESSERO?LU There are some diffucullties in choosing of primary minimum on the light curve of BK Peg (BD+25°5003) binary system due to primary and secondary minima depths are almost equal. BK Peg binary system has Algol type light curve and it's spectrum and distance are F8 and 290 pc. Popper (1983) have given properties of BK Peg from spectroscopic observations. Spectroscopic results by Popper (1983) and photometric results by Demircan, Kaya and Tüfekçioğlu (1994) do not agree with each other in primary minimum placement. By this work, four new minima times are acquired and made the O-C analysis and the light curve solution. Binary Maker code, has been used to obtain system's parameters. By examining the system parameters, it is seemed that the component which has bigger radius is a little cooler than other. In this case, if minima places are changed, the primary minimum is becoming an occupation eclipse. The minimum that chosen as secondary in previous works (Popper and Etzel, 1981) has to be chosen as primary minimum because the secondary minimum is a little deeper than other. This case is more convenient to result of Popper (1983). Because according to Popper, the flux of eclipsed star in the primary eclipse is lower. This photometric result does agree with spectroscopic results. 2001,64 Pages