Bakır tayininde kullanılacak iyon seçici elektrot geliştirilmesi.
The Improvement of an ion selective electrode for copper(II) determination
- Tez No: 104560
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUSTAFA TAŞTEKİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: PVC membran, potansiyometri, bakır-seçici elektrot, PVC membrane, potentiometry, copper-selective electrodes
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
ÖZET YÜKSEK LİSANS TEZİ BAKIR TAYİNİNDE KULLANILACAK İYON SEÇİCİ ELEKTROT GELİŞTİRİLMESİ Filiz TUNALI Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Kimya Anabilim Dalı Danışman: Yrd. Doç. Dr.Mustafa TAŞTEKİN Bu çalışmada iyonofor olarak 2,2-[l,3-propandiil(bisnitrilometiliden)]difenaiato- N,N.0,0 -aqua-bakir(II) mononükleer ve dioksan-İKO-u-2,2 [1,3-propandiilbis (nitrilometiliden) difenalato]-İK4N,N'0,0':2K20,0'-dikloro-2K2Cl-dibakır(n) dinükleer Cu(II) Schiff bazı kompleksleri kullanılarak bakıra duyarlı yeni bir PVC esaslı membran elektrot geliştirildi. Hazırlanan elektrodun tespit edilen eğiminin Nernst değerine yakın olduğu görülmüştür. Elektrot performansının deney çözeltisinin pH'ına bağlı ve optimum çalışma pH değerinin 5,6 olduğu tespit edilmiştir. Elektrodun çeşitli katyonlara karşı seçiciliği, karışık çözelti yöntemiyle incelenmiştir. Ayrıca elektrodun cevap süresi ve ömrü belirlenerek, çeşitli numuneler için doğrudan potansiyometri ve potansiyometrik titrasyon yöntemleri ile uygulamaları yapılmıştır. 2001, 74 sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MasterThesis THE IMPROVEMENT OF AN ION SELECTIVE ELECTRODE FOR COPPER(II) DETERMINATION Filiz TUNALI Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Chemistry Supervisor: Assist. Prof. Dr. Mustafa TAŞTEKİN In this study, a new PVC membrane electrode based on Cu(II) Schiff base complexes of 2,2 -[l,3-propandiyI(bisnitriIomethyIidene)]diphenoIato-N,N,0,0 -aqua-copper(II) mononuclear and dioxane-İKO-|i-2,2 [l,3-propandiylbis(nitrilomethylidene) diphenolato]-İK4N,N'0,0:2K20,0'-dichloro-2K2CI-dicopper(II) dinüclear is described which demonstrate selectivity properties for that ions and gave the near- Nernstian slopes. The electrodes performance also depend on the pH of the test solution and optimum pH was abouth 5,6. The potentiometric selectivity coefficients for some cations were evalueted by the mixed solution method. Furthermore the performance of the electrodes with respect to electrodes reproducibility, life time and response time was also determined and applications of electrodes with direct potentiometry and potentiometric titration were made for various samples. 2001, 74 pages