Kanada menşeyli kahverengi yumurtacı saf hatların ana hattı olarak kullanılabilecek ikili melezlerin verim özellikleri
An Evaluation of possibilities of using Canada originated single crossbred lines as parent stock
  1. Tez No: 104561
  2. Yazar: BETÜL SADELER KUTSAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MESUT TÜRKOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Egg - type pure line, egg - type single cross sexual maturity egg, sexual maturity weight, egg production, egg* weight
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 47
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi KANADA MENŞEYLİ KAHVERENGİ YUMURTACI SAF HATLARIN ANA HATTI OLARAK KULLANILABİLECEK İKİLİ MELEZLERİN VERİM ÖZELLİKLERİ Betül Sadeler KUTSAL Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Zootekni Anabüim Dalı Danışman : Prof.Dr.Mesut TÜRKOĞLU Bu çalışmada 1996 yılında Kanada' dan getirilen saf hatların ikili melezlerinden elde edilen hayvanların cinsi olgunluk yaşı, cinsi olgunluk ağırlığı, yumurta verimi ve yumurta ağırlığı gibi performansları birbiri ile karşılaştınlmıştır. İkili melezlerin özellikleri açısından tatminkar bir ana hattının oluşturulması için hangi ebeveyn hatlannın kullanılmasının uygun olacağının belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu araştırmada Kanada'dan getirilen Barred Rock-II X Barred Rock-I, Line-54 X Colombian, Barred Rock-I X Barred Rock-II ve Colombian X Line-54 kahverengi yumurtacı ikili melezlemeler sonucunda elde edilen performans değerleri kullanılmıştır. Çalışmada kullanılan Barred Rock-II X Barred Rock-I, Line-54 X Colombian, Barred Rock-I X Barred Rock-II ve Colombian X Line-54 melezlerinde ; I- Cinsi olgunluk yaşı sırası ile ortalama 179.5 gün, 172.5 gün, 172.7 gün, 177.5 gün. 0 II- Cinsi olgunluk agulığı sırası ile ortalama 2026.8 g., 1796.6 g., 1862.1 g. ve 1824.2 g. III- Toplam >umurta verimi sırası ile ortalama 120.26 adet, 134.54 adet, 128.95 adet ve 11 1.80 adet. rv- Yumurta ağırlığı ise sırası ile ortalama 62.16 g., 58.76 g., 59.79 g. ve 60.59 gr olarak belirlenmiştir. Araştırma sonucunda üzerinde durulan 4 özellik bakımından daha uygun verim seviyelerine sahip ikili melezlerin Barred Rock-I X Barred Rock-II, daha sonra Line-54 X Colombian ikili melezlerinin olduğu sonucuna varılmıştır. 2001,37 sayfa ANAHTAR KELİMELER: Yumurtacı saf hat, yumurtacı ikili melez, cinsi olgunluk yaşı, cinsi olgunluk ağırlığı, toplam yumurta verimi, ortalama yumurta ağırlığı.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Masters Thesis AN EVALUATION OF POSSIBILITIES OF USING CANADA ORIGINATED SINGLE CROSSBRED LINES AS PARENT STOCK Betül KUTSAL SADELER Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Animal Science Supervisor: Prof. Dr. Mesut TÜRKO?LU In this research study, the performance levels of sexual maturity age, sexual maturity weight, egg production and egg weight of single crossed Colombian pure liner were compared with each other. It was aimed to determine which single cross combination would be better to use as female line. Data was obtained from Barred Rock II x Barred Roc I, line 54x Colombian, Barred Rock I x Barred Rock II and Colombian x Line 54 in term of sexual maturity age. In these single cross combination average performance values were found as follows respectively; I - Average sexual maturity age; 179.5, 172.5, 172.7 and 177.5 II - Average sexual maturity weight (g) ; 2026.8, 1796.6, 1862.1 and 1824.2 III - Average total egg pioduction; 120.26, 134.54, 128.95 and 1 1 1.80 IV - Average egg weight (g); 62. 16. 58.76, 59.79 and 60.59 It is concluded that Barred Rock I x Barred Rock II as well as line 54 x Colombian had better performance levels when 4 research criteria a werd taken into consideration. 2001, 37 pages