Bakır (II) tayininde yeni titre edicilerin kullanılması
Uses of new titrants for determination of copper (II)
- Tez No: 83517
- Danışmanlar: PROF. DR. ESMA KILIÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Bakır, Schiff bazı, titrasyon, bakır(II)-iyon seçici elektrot, Copper, Schiff base, titration, copper(II)-ion selective electrode
- Yıl: 1999
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
Bu çalışma, bakır tayini için yeni bir kompleksometrik titrasyon metodu geliştirmek amacıyla yapıldı. Bu amaçla; standart bakır(II) çözeltileri (10“3 M- 10”5 M), titrant olarak N, N'-disalisiliden-l,3-diaminopropan (Schiff bazı) ve dönüm noktası belirleyicisi olarak bakır(II)-iyon seçici elektrot kullanılmak suretiyle hem amonyum asetat hem de amonyak-amonyum klorür ile tamponlanmış ortamlarda potansiyometrik olarak titre edildi. Titrasyon reaksiyonunun stokiyometrisi ve bakırın titrasyonuna bazı metal iyonlarının bozucu etkileri tartışıldı. Bakır tayini için önerilen titrasyon metodu ve EDTA titrasyon metodu ile elde edilen sonuçlar arasında iyi bir uyum olduğu görüldü. Schiff bazı metodunun doğruluğu ve kesinliği, hem standart bakır(II) çözeltileri hem de standart referans maddelerle yapılan beş tayin ile kontrol edildi. Pek çok metalin bozucu etkisi olmaksızın bazı alaşımlarda bakır yüzdesinin Schiff bazı metodu kullanılarak iyi bir şekilde tayin edilebileceği gösterildi.
Özet (Çeviri)
This study was carried out to developed a new complexometric titration method for the determination of copper. For this purpose, the standard solution of copper(II) (10“3 M- 10”5 M) were potentiometrically titrated using N, N'-disalicylidene-l,3-diaminopropane (Schiff base) as titrant and copper(II)-selective electrode for end-point indication in both ammonium acetate and ammonia-ammonium chloride buffer media. The stoichiometry of the titration reaction and interferences of some metal ions on the titration of copper were discussed. There was a good agreement between the results obtained by the proposed titration method and EDTA titration method. The accuracy and precision of Schiff base method were tested by five successive determinations both on the standard solutions of copper(U) and the standard reference materials. The results indicated that the percentage of copper in alloys could be safely determinated by using Schiff base method without interference from other many metal in alloys.