İki çekirdekli çinko(II) ve bakır(II) kompleksleri kullanılarak bor iyon seçici elektrot geliştirilmesi ve endüstriyel atıklarında uygulanabilirliğinin araştırılması
The Improvement of boron ion selective electrode using heteronuclear Zn(II) and Cu(II) complexes and its applicability to industrial waste
  1. Tez No: 133220
  2. Yazar: EMİNE YAVUKLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ORHAN ATAKOL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Potentiometry, tetrafluoroborate selective electrode
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi İKİ ÇEKİRDEKLİ ÇİNKO(ll) ve BAKIR(n) KOMPLEKSLERİ KULLANILARAK BOR İYON SEÇİCİ ELEKTROT GELİŞTİRİLMESİ VE ENDÜSTRİYEL ATIKLARINDA UYGULANABİLİRLİĞİNİN ARAŞTDULMASI Emine YAVUKLU Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Kimya Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Orhan ATAKOL Sunulan çalışmada [n-bis-N,N'(salisiliden)-l,3^)ropandiaminato-dioksan- bakır(n)]dikloro-bakır(II) kompleksi iyonofor olarak kullanılarak tetrafloraborat anyonuna duyarlı bir iyon seçici elektrot hazırlanmış ve bu elektrotla bor tayininin mümkün olup olmayacağı araştırılmıştır. Hazırlanan elektrotun standart çözeltiler yardımı ile cevap süresi, ömrü, eğimi, ve seçiciliği araştırılmış; 22.27 mV'hık bir eğime sahip olduğu ve pH 2-10 arasında kullanılabileceği saptanmıştır. Elektrotun gerçek örneklere uygulanabilirliği araştırılmış ve Kırka Bor İşletmesi Tesislerinden gelen atık sularda bor tayini yapılmış, bulunan sonuçlar istatistiki olarak standart diğer bir yöntemden elde edilen sonuçlarla karşılaştırılmış ve hazırlanan elektrotun tesisin atık sulan için sensör olarak kullanılabileceği anlaşılmıştır. 2003, 68 sayfa ANAHTAR KELİMELER: Potansiyometri, tetrafloraborat iyon seçici elektrot
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis THE IMPROVEMENT of BORON ION SELECTIVE ELECTRODE USING HETERONUCLEAR Zn(II) AND Cu(H) COMPLEXES AND ITS APPLICABILITY TO INDUSTRIAL WASTE EMİNE YAVUKLU Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Chemistry Supervisor: Prof. Dr. Orhan ATAKOL In this study [u, - bis - N,N' (salicylidene) - 1,3 - diaminopropane - dioxane - cupper(II)] dichloro - cupper(II) complex used as an ionophore and an ion selective electrode sensitive for the tetrafiuoroboiate was prepared. Determination of boron using an ion selective electrode was investigated. The response time, lifespan, slope and selectivity of the electrode were examined using standart solutions. A slope of 22.27 mV was determined and the electrode succesfully worked in the pH range 2-10. The capability of the electrode against real samples was examined using waste water obtained from the Kırka borax complex. The results were compared with other results obtained by volumetric methods. The results indicated that the electrode could be employed as a sensor in effluent water of borax plants. 2003, 68 pages