Ankara kenti yeşil alanlarındaki önemli ağaç ve çalıların mevsimsel özellikleri üzerine bir araştırma
A Research on the seasonal features of certain species of trees shrubs in the green patches of Ankara
  1. Tez No: 104572
  2. Yazar: ALİ ERDEM TURAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AYSEL USLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Ankara, fenoloji, yeşil alanlar, mevsimsel özellikler, bitki, Ankara, Phenology, Green Areas, Seasonal Features, Plant
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 149
Özet
ÖZET ANKARA KENTİ YEŞİL ALANLARINDAKİ ÖNEMLİ AĞAÇ VE ÇALILARIN MEVSİMSEL ÖZELLİKLERİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA Ali Erdem Turan Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Peyzaj Mimarlığı Anabilimdalı Danışman: Yrd. Doç. Dr. Aysel Uslu Bitkiler yeşil alan düzenleme çalışmalarında kullanılan çok önemli bir materyal grubunu oluşturmaktadır. Üç boyutlu yaşayan ve yaşanılabilir mekanların oluşturulabilmesi, özellikle çalı ve ağaç kitleleriyle olasıdır. Bitkilerin mevsimlere ve hatta aylara göre değişen özellikleri, estetik, mimari, sağlıkla ilgili etkileri, erozyon önleme, gürültü ve kirletici elemanları maskeleme-filitreleme, ulaşımı yönlendirme gibi fonksiyonları vardır. Tasarımcı düzenlemede yer verdiği bitkilerin bu tür özellik ve etkilerini çok iyi bilmek zorundadır. Bu çalışmada bitkilerin dendrolojik ve ekolojik özellikleri literatür ve gözlemlere dayalı olarak saptanmıtır. Bitkilerin yıl içerisindeki mevsimsel özellikleri, Ankara park ve bahçeleri izlenerek, çiçek, yaprak, meyve gibi kısımlarının etkileri belirlenmiş ve bitkilerin bitkisel düzenlemede kullanımlarına yönelik öneriler getirilmiştir. 2001, 130 sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis A RESEARCH ON THE SEASONAL FEATURES OF CERTAIN SPECIES OF TREES AND SHRUBS IN THE GREEN PATCHES OF ANKARA Ali Erdem Turan Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Landscape Architecture Supervisor: Asst. Prof. Dr. Aysel USLU Plants are important group of material that has been used for green area design studies. Especially using groups of trees and shrubs can form three dimensional living and livable places. Plants' have seasonal and even monthly changing properties that can influence the environments easthetics, architecture and health, as well as functions of preventing erosion and filtering pollutions and noises and arranging transportations. Lanscape designer should be aware of kinds of properties and effects of the plants before to use them in life. In this study, dendrological and ecological properties of plants are searched by the mans of literature studies and actual observations. Seasonal features of plants were observed in parks and gardens of Ankara throughout the year and influences of flowers, leaves and fruits were determined and proposals for the use of plants in design and planting were given. 2001, 130 Pages