A New approach to the design optimization of switching reluctance motors
- Tez No: 10495
- Danışmanlar: PROF. DR. BÜLENT ERTAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Relüktans Motorları, Optimum Tasarım. vi, Reluctance Motors, Optimum Design. Science Cods: 500.01.02 iv
- Yıl: 1990
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 203
Özet
ÖZET ANAHTARLI RELÜKTANS MOTORU OPTİMUM TASARIMINA YENİ BİR YAKLAŞIM YA?AN, ömer Faruk Yüksek Lisans Tezi, Elektrik ve Elektronik Müh. Bölümü Tez Yönetmeni: Prof. Dr. Bülent ERTAN Eylül 1990, 186 sayfa Elektrik makinaları üzerindeki son araştırmalar Anahtarlı Relüktans Motorlu (ARM) tahrik sistemlerinin doğru akım ve almaşık akım sistemlerine ciddi bir rakip olabileceğini göstermiştir. ARM'lerin motor yapısının ve sürücü devresinin basitliğinden kaynaklanan potansiyel üstünlükleri olmakla beraber, performans kriterlerinin ifade edilebilmesi klasik motorlara oranla çok daha güçtür. Elektrik makinalarının tasarımında en önemli amaç, bir dizi performans kriterini sallayan makina parametrelerini bulmaktır. Makina parametreleri ve performans kriterlerinin çokluğundan dolayı tasarımda genellikle sayısal bilgisayarlar kullanılarak gerçellenen optimizasyon teknikleri kullanılmaktadır. Demek ki ARM'lerin klasik motorlar ile iyi rekabet edebilmesi için sözü geçen optimizasyon tekniklerini bumotorlara uygulamak büyük önem kazanmaktadır. Fakat ARM'lerin performans kriterlerinin ifade edilmesi oldukça güç bir konudur. Problemin çözümü motorun performansının, motorun boyutları cinsinden ifade edilmesini gerektirmektedir. ARM'lerin performansı sayısal alan çözümleri kullanmak suretiyle hassas olarak elde edilebilir. Fakat böyle bir yöntem, harcadığı aşırı bilgisayar zamanından dolayı, özellikle optimum tasarım yöntemleri ile pek kullanılamamaktadır. Bir tasarımcının bakış açısı ile konuya yaklaşıldığında, çabuk ve hassas performans hesaplarının ne kadar önem kazandığı açıktır. Bu teşde, kutuplar simetrik olmayan ARM'lerin hava-aralığı parametreleri hesaplanmış ve ARM'lerin optimum tasarımında kullanılabilecek bir yöntem sunulmuştur. Tasarım sırasında ortalama kararlı çalışma momenti, başlama momenti, faz akimi tepe değeri, iletken akim yoğunluğu etkin değeri, verim gibi kriterlere kısıtlar getirilmiştir. Hesaplamalar sırasında iki yönlü çıkık kutuplu yapıların normalize edilmiş permeansları ve kuvvetlerini içeren veriler kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A NEW APPROACH TO THE DESIGN OPTIMIZATION OF SWITCHING RELUCTANCE MOTORS YA?AN ÖMER FARUK Msc. Degree in Electrical and Electronics Engineering Supervisor: Prof. Dr. Bülent Ertan September 1990, 186 pages Resent researches on electrical machines has shown that the Switching Reluctance Motor (SRM) drive may be a serious alternative to the well known AC and DC motor drives. The potential advantage of SRM" s originate from the simplicity of motor structure and driver configuration. However, prediction of performance of a SRM, presents a more difficult problem than it does for the other type of commonly used motors due to its highly unusual magnetic geometry and excitation pattern. In electrical machine design, it is the main essence to find a set of machine variables to satisfy a set of performance requirements. Since the number of machine variables and the number of performance requirements are quite large, optimisation techniques with the help of digital computers are usually applied. So in order to be competitive with classic motor types, it is very desirable to apply optimum design techniques iiito SEM 's as they applied to classical motor types. But due to the difficulties in prediction of performance functions of SRM' s it is a difficult task. The solution necessitates to calculate the performance of the motor in terms of its dimensions. The performance of a SRM may be calculated accurately using numerical field solutions but such solutions are not suitable in use with optimum design methods. Therefore, from the designer point of view, it is extremely important to develop a quick and accurate performance calculation tools. In this thesis, optimum values of air-gap parameters of asymmetrically slotted structures are found and a method, for the optimum design of a SRM, is presented. Constraints are imposed on some performance functions such as steady state average torque, starting torque, peak value of phase current, rms value of conductor current density and efficiency. Throughout computations, numerical data available for the normalized permeance and force for doubly salient geometries have been used.