A maximum posteriori estimation joint delay and channel parameter estimator
Bir azami aposteriori bileşik gecikme ve kanal parametresi kestirimcisi
  1. Tez No: 10496
  2. Yazar: AYKUT ARIKAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YALÇIN TANIK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Darbe Genlik Modülasyonu, Değişen Çokyollu Kanallar, Azami Aposteriori Kestirim, Gecikme Kestirimi (Eş Zamanlama), Kanal Parametresi Kestirimi, Pulse Amplitude Modulation, Fading Multipath Channels, Maximum A Posteriori (MAP) Estimation, Delay Estimation (Synchronization), Channel Parameter Estimation
  7. Yıl: 1990
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
ÖZET Bir Azami Aposteriori Bileşik Gecikme ve Kanal Parametresi Kestirimcisi Ankan, Aykut Yüksek Lisans Tezi Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü. Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Yalçın Tanık Eylül 1990, 84 sayfa Bu tezde, Darbe Genliği Modülasyonlu dalga şekilleri için bileşik bir gecikme ve kanal parametresi kestirimcisi türetilmiştir. Bu türetim, değişen çok yollu kanallar için önerilen bir modele ve azami aposteriori kestirim kuralına dayandırılmıştır. Bir benzetim yazılımı geliştirilmiş ve iki yollu kanallar için değişik kanal ve modülasyon parametreleri için başarım incelenmiştir. Yavaş değişen kanalların başarıyla izlenebildiği, hızlı değişimlerin ise dengesizliklere neden olabildiği gözlenmiştir. Algoritmalarda basamak büyüklüğü de incelenmiş ve yakınsamada önemli olduğu görülmüştür. Denenen diğer parametre değişiklikleriyse Nyquist dalga şekli olarak alman darbe şeklinin fazla bandgenişliği ve ikinci yol bağıl gecikmesidir. Gürültü etkisi de incelenmiştir. Pek çok durumda doyurucu başarım gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A MAP Joint Delay and Channel Parameter Estimator Ankan, Aykut A MSc Thesis in Electrical and Electronics Engineering Supervisor: Prof. Dr. Yalçın Tanık September, 1990, 84 pages. In this thesis, a joint delay and channel parameter estimator for PAM waveforms is derived. The derivation is based on a channel model proposed for the fading multipath channels and MAP estimation rule. A simulation program is developed and the performance is investigated for various channel and modulation parameters for the two - path case. It is seen that slowly varying channels are tracked successfully whereas fast variations can result in unstability. The effect of the stepsize in the steepest descent algorithm is also investigated and found to be of significance for convergence. The other parameters subjected to experimentation are the excess bandwidth of the pulse shape which is taken as a Nyquist waveform, and the effect of second path relative delay. The noise effect is also investigated For most of the cases, a satisfactory performance is observed.