The Evalution of the value of child in Turkey: Questioning the roles of the state and family
Çocuğun değerinin gelişimi: Aile ve devlet rollerinin sorgulanması
- Tez No: 105059
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SİBEL KALAYCIOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Çocuk, aile, devlet, değer. vı
- Yıl: 2001
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 169
Özet
öz TÜRKİYE'DE ÇOCUĞUN DEĞERİNİN GELİŞİMİ: DEVLET VE AİLENİN ROLÜNÜN SORGULANMASI Çelik, Kezban Yüksek Lisans, Sosyoloji Bölümü Tez Yöneticisi: Doç.Dr. H. Sibel KALAYCIOĞLU Ocak 2001, 156 sayfa Bu çalışmanın amacı, modern çocukluk kavramını referans noktası alarak, kavrama uzak olduğu düşünülen çocukları anlamaya yöneliktir. Bu çocuklar hangi çocuklardır? Nasıl ailelere sahiptirler? Aile ve devlet, bu çocukların yaşamlarında nerede durmaktadır? Nasıl yaşarlar, neler beklerler ve geleceklerini nasıl kurarlar? Aüe ve devletin bu çocuklara verdiği değer nedir? Bu çocukların üretilen modern değerlerle ilişkileri nasıl biçimlenmektedir? Bu sorulara ıslahevinde kalan, çıraklık merkezine devam eden ve sokakta çalışan çocuklardan oluşturulan 180 kişilik bir çalışma grubu ile cevap bulunmaya çalışılmıştır. Çok temel olarak; yaş, eğitim, geçim, yaşanılan sosyal, kültürel ve ekonomik yapı incelenmeye çahşılmıştır. Mevcut yapının; aüe, yakta çevre ve sosyal çevre ile günlük yaşamı ve çocukların geleceğini nasıl etkilediğine bakılmıştır. Anne baba eğitim düzeyi, yaptıkları iş, yaşadıkları ev ve çevre şardarı, mülkiyet durumları ve sahip olduklarımla çocuğa verilen değer arasında bir ilişki olduğu anlaşılmıştır. Ailenin ekonomik, sosyal ve kültürel sermaye düzeyi çocuğun yer alacağı alam belirlemekte ve kendisine verilen değeri oluşturmaktadır. Bu sermaye düzeyleri arttıkça çocuğa verilen ekonomik değer azalmakta, buna karşın modern değer anlayışının biçimlendirdiği değer artmaktadır. Ale ve devletin birlikteliği ile oluşturulan“korunan çocuk”kavramının, kurumlardan birinin ya da her ikisinin de birlikteliğinde oluşan aksamalar, farklı düzeylerde yeni değerler üretmektedir. Bu birliktelikte devletin yerinin önemli olduğu ve devletin aüe y aşanıma az ya da hiç ulaşmamasına! aileye yeni stratejiler ürettirdiği ve çocukların da üretilen bu pOKfUUKTASYOMstratejilerin önemli bir parçası haline geldiğini söylemek mümkündür. Devlet, ailenin yaşamı yeniden üretme sürecinde ne kadar az yer alırsa, o ölçüde ailenin yaşamını sürdürme yolları ile ilgili kararları tek başına verdiği ve çocukları ile ilgili her türlü kararı da kendisinin belirlediği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE EVOLUTION OF THE VALUE OF CHILD IN TURKEY: QUESTIONING THE ROLES OF THE STATE AND THE FAMILY Çelik, Kezban M.S., Department of Sociology Supervisor: AssocProf. H. Sibel KA.IAYCIO?LU January 2001, 156 pages The aim of this study is to understand the children who stand outside the modern“childhood”definition. Who are these children? What kind of families do they have? Where do family and state stand in their life? How do they live, what do they expect and how do they shape their future? What is the value given by family and state to these children? What is the relationship between these children and modern values? These questions are tried to be answered by studying 180 children composed of apprentice and convicted children and children working on the streets. Their basic background information such as age, education, income as well as social, cultural and economic structure of their environment is collected, and the existing structure is examined with respect to its effects on family and social environment and daily life as well as the future of children. It was understood that there is a relationship between the educational level of parents, their jobs, the house in which they live and the conditions of social environment, property ownership and the value given to the child. Economic, social and cultural capital of the family determine the place of child in life and the value given to the child. The higher the level of these capitals in the family, the lower is the economic value given to the child and the higher the psychological value of the child. The concept of“protected child”which was formed by family and state co-operation looses its meaning when one of these institutions or both of them can not function effectively or cannot co-operate at different levels, and this can lead to the production of new values. The position of state is very iiiimportant in this togetherness and family would create new survival strategies. Children could be an important part of this strategy, when the state have reached f amity life partly or have not reached it properly. To conclude, the less the state exists in the process of family's social reproduction, the more is the possibility of family being sole decision-maker on its whole existence as well as on their children *s future. KeyWords: Child, family, state, value. IV