Numerical study on current drive operations in a tokamak
- Tez No: 10508
- Danışmanlar: PROF. DR. SADRETTİN SİNMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Tokamak, Hapisleme, Akım Sürme, Plazma Modelleme, Isitma Bilim Sayısal Kodları: 608.02.01, 622.01.02 İV
- Yıl: 1990
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
BİR TOKAMAK'TA AKIM SÜRME İŞLEMLERİNİN SAYISAL İNCELENMESİ ÖNER, Şer af ettin Mühendislik Fakültesi Elektrik ve Elektronik Müh. Böl., Yüksek Lisans Tezi Tez Yöneticisi : Prof. Dr. Sadrettin SINMAN 97 Sayfa, Eylül- 1990 ÖZET Bu tezin amacı, bir tokamak'ta akım sürme işleminin bir model devre kullanılarak darbeli halden sürekli hale geçişini sayısal olarak incelemektir. Orta boyutlu bir tokamak'ta hava çekirdekli transformatörün birincil devresini plazma akımını azaltmaksızın açma sorunu incelenmektedir. Birincil devre açıldıktan sonra, akım sürme işlemi ile plazma akımının sürekli halde veya kısmi sürekli halde devam ettirildiği gözlenmektedir.
Özet (Çeviri)
NUMERICAL STUDY ON CURRENT DRIVE OPERATIONS IN A TOKAMAK ÖNER, Şeraf ettin Faculty of Engineering Departmant of Electrical and Electronics Eng., M.S.Thesis Supervisor: Prof.Dr. Sadrettin SÎNMAN 97 Pages, Sept- 1990 ABSTRACT The aim of this thesis is numerically studying the transition from the pulsed state to the steady state in a tokamak by using a model circuit for the current drive operations. The problem of shutting off the primary circuit without reducing plasma current is analysed for the case of air core transformer in a medium-sized tokamak. It is observed that, after shutting off the primary circuit plasma current is continued in steady state or quasi- steady state phase by the current drive operation. Keywords : Tokamak, Confinement, Current Drive, Plasma, Modelling, Heating Science Codes: 608.02.01, 622.01.02 III