A Metaphilosophical critique of wittgensteinan methodological approach: How can philosophy of wittgenstein provide new perspectives to philosophy and social sciences?
Wittgenstein'ci yöntemsel yaklaşımın metafelsefece eleştirisi: Wittgenstein felsefesi, felsefeye ve sosyal bilimlere nasıl yeni açılımlar sağlayabilir
  1. Tez No: 105110
  2. Yazar: AZİZ FEVZİ ZAMBAK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. DAVİD GRÜNBERG
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Felsefe, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: Wittgenstein, Grammar, Methodology, metaphilosophy, Language m
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 159
Özet
öz WITTGENSTEIN' CI YÖNTEMSEL YAKLAŞIMIN METAFELSEFECE ELEŞTİRİSİ: WITTGENSTEIN FELSEFESİ FELSEFEYE VE SOSYAL BİLİMLERE NASIL YENİ AÇILIMLAR SAĞLAYABİLİR? Zambak, Aziz Fevzi Yüksek Lisans, Felsefe Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Yr. Doç.Dr. David Grünberg Haziran 2001, 151 sayfa. Bu çalışma Wittgenstein' cı metafelsefece ve yöntemsel yaklaşımların yollarını araştırmaktadır. Bu araştırma için elinizdeki tez Wittgenstein' in çok yönlü felsefe eleştirisini sunmaktadır. Buna ek olarak, bu tez, Wittgenstein' in dilbilgisel araştırma olarak adlandırılan yöntemini güçlü bir Wittgenstein 'cı yöntemsel yaklaşımın oluşturulmasının olanaklarını göstermek için çözümlemektedir. Elinizdeki tezde Wittgenstein' in yöntemi çözümlendikten sonra, Wittgenstein' in dilbilgisel araştırmasının nasıl geleneksel felsefe problemlerini reshettiği sergilenmektedir. En sonunda, tüm bu basamaklardan sonra, bu çalışma güçlü bir iVittgenstein'cı yöntemsel yaklaşım oluşturmak için bazı yeni kavramsallaştırmalar ve lönüştürümler sunmaktadır. \nahtar Sözcükler: Wittgenstein, Dilbilgisi, Yöntembilim, Meta-felsefe, Dil iv
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A METAPHILOSOPHICAL CRITIQUE OF WITTGENSTEINIAN METHODOLOGICAL APPROACH: HOW CAN PHILOSOPHY OF WITTGENSTEIN PROVIDE NEW PERSPECTIVES TO PHILOSOPHY AND SOCIAL SCIENCES? Zambak, Aziz Fevzi M.S.. Department of Philosophy Supervisor: Yr. Doç. Dr. David Griinberg June 2001, 151 pages. This thesis investigates the ways of Wittgensteinian metaphilosophical and methodological approaches. For this investigation, the study presents the Wittgenstein's multi-sided criticism of philosophy. In addition, it analyzes his method, which is named as grammatical investigation, in order to show the possibilities of the construction of a strong Wittgensteinian methodological approach. In the thesis, after analyzing Wittgenstein's method, it is demonstrated how Wittgenstein's grammatical investigation dissolves some traditional philosophical problems. Finally, after all these steps, the thesis presents some new conceptualizations and transformations in order to construct a strong Wittgensteinian methodological approach.