Political business cycles, debt and inflation in Turkey
Türkiye'de politik iş çevirimleri, borç ve enflasyon
- Tez No: 105115
- Danışmanlar: PROF. DR. AYSİT TANSEL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Politik İş Çevrimleri, Bütçe, Sürdürülebilirlik, Kamu Borçları, Atalet Enflasyonu, Çıpalama Politikaları, Hata Düzeltme Modeli. vı, Political Business Cycles, Budget, Sustainability, Public Debt, Inertial Inflation, Anchoring Policies, Error Correction Mechanism. IV
- Yıl: 2001
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ekonomi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 241
Özet
oz TÜRKİYE'DE POLİTİK İŞ ÇEVRİMLERİ, BORÇ VE ENFLASYON Tutar, İbrahim Doktora, Ekonomi Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Aysıt Tansel Temmuz 2001, 229 sayfa Bu tez Türkiye'nin uzunca bir süredir gündeminde olan makro-ekonomik sorunlarına ışık tutmaya çalışmaktadır. Ele alınan konular bütçe-siyaset ilişkisi, borçların sürdürülebilirliği ve enflasyondur. İlk konu, politik iş çevrimlerinin ve siyasi güç dağılımının mali politikalar üzerindeki etkileridir. Bu amaçla, yıllık, üçaylık ve aylık veriler kullanılmaktadır. Yıllık veriler seçimlerin ekonomi üzerindeki etkilerini gizliyor olsa da, üç aylık ve aylık veriler politik iş çevrimlerinin varlığına işaret etmektedir. Dahası, üçaylık veriler siyasi güç dağılımının bütçeden yapılan transfer harcamalarını artırdığını göstermektedir. Bu araştırmanın en önemli bulgusu, istikrar için bazı mali ve ekonomik karar alıcı otoriteyi birleştirmek gerektiğidir. Ele alınan ikinci konu ise bütçe açıklarının sürdürülebilirliğidir. Araştırma 1960-1999 arasındaki verilere dayandırılmaktadır. Borçların ve bütçe açıklarının sürdürülebilirliği için iki yaklaşım kullanılmıştır. Bunlar, şimdiki değer kısıtı yaklaşımı ve Bohn'un yaklaşımıdır. Birinci yaklaşımın sonuçları çeşitlidir. Bohn'un doğrusal yaklaşımı ise Türkiye'nin 1980-1999 arasındaki malipolitikalarının sürdürülebilir olduğunu göstermektedir. Ancak, kübik fonksiyonla yapılan analiz, sonucu değiştirmektedir. Üçüncü konu ise, ataletten ve fiyat sarmalından kaynaklanan enflasyon hipoteziyle parasalcı yaklaşımı test etmektedir. Bu amaçla önce sabit döviz kuru ile çıpalama politikasının ve ücret indekslemesinin teorik etkileri araştırılmaktadır. Çalışmada, 1988-1999 dönemi üçaylık verileri kullanılmıştır. HEGY, ADF ve Phillips-Perron testleri ataletin varlığına işaret etmektedir. Kısaltılmış VECM denklemi parasal büyüklüğün ve reel ücretlerin kısa dönemde de enflasyonu artırdığını fakat reel döviz kurundaki artışların ise azalttığını göstermektedir. Bu sonuç, teorinin tamamen tersinedir. O halde, dövizin tasarruf ve spekülasyon aracı olarak kullanıldığı ülkelerde döviz kurlarını sabitleyerek enflasyonu indirmeye çalışmak daha büyük bir krizle sonuçlanabilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT POLITICAL BUSINESS CYCLES, DEBT AND INFLATION IN TURKEY Tutar, Ibrahim Ph.D., Department of Economics Supervisor: Prof. Dr. Aysit Tansel July 2001, 229 pages This thesis sheds light on the main macro-economic issues of Turkish economy, which have been on the agenda for a long time. These issues are political business cycles, sustainability of debt and inflation in Turkey. First issue is the political business cycles and effects of political power dispersion on the fiscal policies. The analyses only with quarterly and monthly data reveal the existence of political business cycles. Quarterly data indicates that the political power dispersion increases the transfer expenditures of the government budget. The most important finding of the research is that a unified fiscal authority might increase the effectiveness of the fiscal policies. The second issue is the sustainability of the Turkish budgetary position. The research is based on the data for the period 1960-1999. Two main approaches are considered. The conclusion of the first approach (present value constraint) is mixed. The second (Bohn's) approach shows that the fiscal stance was on a sustainable path. However, the analysis with a cubic equation shows that the conclusion is not that certain. iiiThe third topic is the test of the vicious circle hypotheses and monetarist approach to the inflation. Quarterly data of the period 1988-1999 has been used. HEGY, ADF and Phillips-Perron tests show the existence of inertial inflation. The ECM gives significant coefficients for the vicious circle hypothesis and monetarist approach. The parsimoniuos ECM shows that the excess money supply, and real wage rate have positive effects on the inflation while real exchange rate depreciation has decreasing effects on it. This is contradictory to the theory. Therefore, if foreign currencies are used for speculation and savings purposes, then disinflation fixing exchange rates might be more destabilizing.