The Relationship of self-aficacy and decisional balance to smoking behavior in a Turkish sample: An analysis within the transtheoretical model
Öz yeterlilik ve karar verme dengesinin sigara içme davranışı ile ilişkileri: Kuramlar üstü model çerçevesinde bir değerlendirme
- Tez No: 105121
- Danışmanlar: PROF. DR. NURAY KARANCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Değişim aşamaları, karar verme dengesi, öz yeterlilik, kuramlar üstü model vı, Stages of change, decisional balance, self-efficacy, transtheoretical model IV
- Yıl: 2001
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
öz ÖZ YETERLİLİK VE KARAR VERME DENGESİNİN SİGARA İÇME DAVRANIŞI İLE İLİŞKİLERİ: KURAMLAR ÜSTÜ MODEL ÇERÇEVESİNDE BİR DEĞERLENDİRME Yalçmkaya, Özden Yüksek Lisans, Psikoloji Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Nuray Karancı Eylül 2001, 85 sayfa Bu çalışmada farklı değişim aşamalarındaki Türk sigara içen örnekleminde, karar verme dengesi ve öz yeterlilik değişkenleri Kuramlar Üstü (Transteoretik) Model çerçevesinde araştırıldı. Çalışmaya 398 denek alındı ve deneklerin yüzde 56.3 'ünün (İV =224) düşünme öncesi (DÖ) aşamasında, yüzde 16.3'ünün (İV = 65) düşünme(D) aşamasında, yüzde 20.4'ünün (İV =81) hazırlanma(H) aşamasında ve yüzde 3.8'ünün (N = 15) harekete geçme(HG) aşamasında olduğu tespit edildi. Sigara içme davranışını etkileme olasılığı olan demografik ve sigarayla ilgili değişkenler de araştırmaya dahil edildi. Araştırmanın üç temel hipotezini test etmek için varyans ve regresyon analizi kullanıldı. DÖ, D, H ve HG aşamasında olan denekler arasında yaş, eğitim yılı, sigara içme yılı, ve sigarayı bırakma deneme sayısı bakımından anlamlı düzeyde farklılık bulundu. Çalışmanın temel amacı çerçevesinde ilk olarak, sigaranın algılanan zararlarının, HG aşamasında, DÖ, D ve H aşamalarına göre daha yüksek olduğubulundu. İkinci olarak, sigaranin algılanan yararlarının DÖ aşamasinda en yüksek olduğu ve D ve H aşamalarında anlamlı derecede düştüğü ancak literatürden farklı olarak HG aşamasında yeniden yükseldiği bulundu. Son olarak da H ve HG aşamasındaki deneklerin öz yeterlilik puanlarının DÖ ve D aşamasındaki deneklerin skorlarına göre anlamlı derecede yüksek olduğu bulundu. Araştırmanın sonuçları, sınırlılıkları ve göstergeleri yönünden tartışıldıktan sonra gelecekteki çalışmalar için önerilere yer verildi.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE RELATIONSHIP OF SELF-EFICACY AND DECISIONAL BALANCE TO SMOKING BEHAVIOR IN A TURKISH SAMPLE: AN ANALYSIS WITHIN THE TRANSTHEORETICAL MODEL Yalçınkaya, Özden M.S., Department of Psychology Supervisor: Prof. Dr. A. Nuray Karancı September 2001, 85 pages In this study, changes in decisional balance and self-efficacy constructs among a Turkish sample of smokers, in different stages of change, were examined. A total of 398 smokers and ex-smokers participated in the study. Of the total sample, 56.3 % (N =224) were in the precontemplation(PC), 16.3 % (N = 65) in the contemplation(C), 20.4 % (N =81) in the preparation(P) and 3.8 % (N = 15) in the action(A) stages of change. Demographic and smoking related variables, which may affect the smoking behavior, were also included in the analyses. In order to test the three main hypotheses of the studies Analysis of variance (ANOVA) and regression analyses were conducted. There were significant differences among PC, C, P, and A groups of subjects on age, years of education, years of smoking, and number of quitting attempts. In the light of the main goal of the study, it was found that firstly, cons of smoking increased in A stage significantly than in the PC, C, and P stages. Secondly, it was iiifound that pros of smoking scores dropped significantly from PC to C and P but then increased again for the A stage which was inconsistent with the relevant literature. Lastly, it was found that smokers in the PC and C stages had lower self-efficacy scores than people in the P and A stages. After discussing the limitations and implications of the study, directions for the future studies were suggested.