The Relationship of identity status with parental attitudes, family type and parental education level in adolescents
Ergenlerde kimlik statüsünün anne-baba tutumu, aile tipi ve anne-babanın eğitim düzeyi ile ilişkisi
- Tez No: 105120
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜL AYDIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Ergenler, Ego Kimlik Statüsü, Aile Tipi, Cinsiyet, Anne-Baba Tutumları, Anne-Baba Eğitim Düzeyi. vı, Adolescents, Ego Identity Status, Family Type, Gender, Parental Attitudes, Parent's Education Level. IV
- Yıl: 2001
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
oz ERGENLERDE KİMLİK STATÜSÜNÜN ANNE-BABA TUTUMU, AİLE TİPİ VE ANNE-BABANIN EĞİTİM DÜZEYİ İLE İLİŞKİSİ Çakır, Sakine Gülfem Yüksek Lisans, Eğitim Bilimleri Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Gül Aydm Temmuz 2001, 79 sayfa Bu araştırmanın amacı, lise son sımf öğrencilerinin kimlik statü farklılıklarım algılanan anne-baba tutumu, anne-babanın eğitim durumu ve aile tipi açısından incelemektir. Çalışmanın örneklemi Ankara ilindeki 3 devlet okulundan seçilen 403 öğrenci (176 erkek ve 227 kız)'den oluşmuştur. Veriler, Genişletilmiş Objektif Ego Kimlik Statüsü Ölçeği (EOM-EİS-2) ve Anne-Baba Tutum Ölçeği kullanılarak toplanmıştır. Verilerin analizinde, 4 ayrı çok faktörlü varyans analizi kullanılmıştır.Bulgular, ergenlerin kimlik statülerinin anne-baba tutumları, babanın eğitim düzeyi ve cinsiyet ile anlamlı düzeyde ilişkili olduğunu, ancak aile yapısı ile kimlik statüsü arasında bir bağlantı bulunmadığım göstermiştir. Başarılı ve bağımlı kimlik statüsün açısından, anne-babasını demokratik olarak algılayan öğrenciler, anne-babasını ihmal edici olarak gören öğrencilerden anlamlı düzeyde yüksek puanlar almıştır. Diğer taraftan bağımlı kimlik statüsünde, anne-babasını izin verici olarak algılayan öğrencilerin, anne-babasını ihmal edici olarak algılayan öğrencilere kıyasla bu kimlik statüsünde anlamlı düzeyde yüksek puan aldıkları görülmüştür. Bulgular ayrıca, kız öğrencilerin başarılı kimlik ve kimlik arayışı statüsünde erkek öğrencilere göre anlamlı düzeyde yüksek puan aldıklarını, erkek öğrencilerin ise bağımlı kimlik statüsünde kız öğrencilerden anlamlı düzeyde yüksek puana sahip olduklarını göstermiştir. Bunun yam sıra bulgular bağımlı kimlik statüsünde, babası lise mezunu olan öğrencilerin, babası üniversite mezunu öğrencilere kıyasla anlamlı düzeyde yüksek puan aldıklarına işaret etmiştir.
Özet (Çeviri)
Çakır, Sakine Gülfem M. A., Department of Educational Sciences Supervisor: Prof. Dr. Gül AYDIN July 2001, 79 pages The purpose of the present study is threefold: to assess the differences in the identity statuses of male and female 1 1 grade level high school students as a function of perceived parental attitudes; to determine the relationship between the identity statuses of male and female 1 1th grade level high school students and their parents' education level; and to investigate gender differences in the identity statuses of male and female students as a function of their family type. mThe sample of the study consisted of 403 students (176 males and 227 females) from 3 public high schools in Ankara. The Extended Objective Measure of Ego Identity Status (EOM-EIS-2) and The Parental Attitudes Scale (PAS) were used to collect data. Four separate MANOVA's were applied to analyze the data. The results revealed that identity status was significantly related to parental attitudes, father's education and gender but was not related with the family type. The students whose parents had democratic attitudes scored significantly higher than did the students whose parents had neglectful attitudes in both identity achievement and identity foreclosure subscales. On the other hand, students who perceived their parents permissive scored significantly higher in identity foreclosure than did the ones who perceived their parents neglectful. Further, female students scored higher in the identity statuses of achievement than did the males while male students scored higher in the identity status of foreclosure than did the female students. Finally, the students whose fathers graduated from high school scored significantly higher in identity foreclosure than did students whose father graduated from university.