Öğretmen adaylarının öğretim ilke yöntemleri dersi özyeterlilikleri ve öğretime yönelik duyuşsal farkındalık düzeylerinin incelenmesi
Perceptions of prospective teachers on their self-afficacy in teaching methods and awareness levels of teaching activities
- Tez No: 763510
- Danışmanlar: DOÇ. DR. DUYGU GÜR ERDOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Farkındalık düzeyleri, Öğretim teknikleri, Öğretim yeterlilikleri, Öğretmen adayları, Öz yeterlilik, Awareness levels, Teaching techniques, Teaching competencies, Prospective teachers, Self-efficacy
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
Bu araştırmada öğretmen adaylarının öğretim ilke yöntemleri dersi öz yeterlilikleri ile öğretime yönelik duyuşsal farkındalık düzeylerini incelemek ve arasındaki ilişkiyi tespit etmek amaçlanmıştır. Çalışma 2020-2021 eğitim öğretim yılının bahar döneminde Şanlıurfa ili Harran Üniversitesi Eğitim Fakültesinde okuyan 319 öğretmen adayı ile gerçekleşmiştir. Çalışmada daha önceden geliştirilen ölçekler internet ortamında uygulanabilecek şekle dönüştürülerek veriler öğretmen adaylarından elde edilmiştir. Araştırma kapsamında toplanan verilerin analizi istatistik programı ile yapılmıştır. Çalışmada 4. sınıf öğretmen adaylarının öğretim ilke yöntemleri dersi öz yeterlilikleri ve öğretime yönelik duyuşsal farkındalık düzeyleri 3. sınıf adaylara göre yüksek düzeyde olduğu ortaya çıkmıştır. Ayrıca kadın adayların öğretim ilke yöntemleri dersi öz yeterlilikleri ve öğretime yönelik duyuşsal farkındalık düzeyleri erkek adaylara göre yüksek düzeyde olduğu tespit edilmiştir. Öğretmen adaylarının öğretim ilke yöntemleri dersi öz yeterlilikleri ve öğretime yönelik duyuşşal farkındalık düzeyleri arasında yüksek düzeyde pozitif ilişki olduğu ortaya çıkmıştır. Çalışma sonucunda öğretmen yetiştiren programlarda öğretmen adaylarının öğretim ilke yöntem teknikleri dersi ile ilgili daha çok yaşantı sahibi olmasını sağlayan düzenlemeler yapılması ve bu sayede öğretime yönelik duyuşsal farkındalık düzeylerinin olumlu yönde değişmesine katkı sağlayacağı söylenebilir.
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to examine the prospective teachers' teaching principle methods, course self-efficacy, and their levels of affective awareness towards teaching and to determine the relationship between them. The study was carried out with 319 prospective teachers studying at the Faculty of Education of Harran University in Sanliurfa in the spring term of the 2020-2021 academic year. In this study, the previously developed scales were transformed into a form that could be applied in the internet environment, and the data were obtained from the prospective teachers. The analysis of the data that were collected within the scope of the research was made with the statistical program. This study revealed that the 4th-grade prospective teachers' teaching principles methods course self-efficacy and affective awareness levels for teaching were higher than the 3rd-grade prospective teachers. In addition, it was determined that female prospectives' teaching principles methods course self-efficacy and affective awareness levels for teaching were higher than male prospectives. It has been revealed that there is a high level of the positive relationship between prospective teachers' teaching principles methods course self-efficacy and affective awareness levels towards teaching. As a result of the study, it can be said that in teacher training programs, it will contribute to making arrangements that enable prospective teachers to have more experience in the teaching principle and method techniques course, thus contributing to a positive change in their affective awareness levels towards teaching.