Globalization versus/ and regionalism EU in the face of globalization
Küreselleşme/bölgeselleşme, küreselleşme karşısında Avrupa Birliği'nin durumu
  1. Tez No: 105141
  2. Yazar: SENCER YÖNDEM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ATİLA ERALP
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Küreselleşme, Bölgeselleşme, Bölgesel Bütünleşme Hareketleri, Avrupa Birliği Ekonomisi. IV, Globalization, Regionalism, Regionalization, EU Economy. m
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
Bu tezde, 1980'li yıllar itibarıyla yeniden ortaya çıkan ve uluslararası ilişkiler disiplini içerisinde giderek artan öneme sahip olmaya başlayan bölgeselleşme hareketleri ile küreselleşme arasındaki bağların ortaya çıkarılmasına çalışılmış ve bu çerçevede Avrupa Birliği ile küreselleşme arasındaki etkileşim incelenmiştir. Küreselleşmenin halihazırda varolan yada oluşum aşamasındaki bölgeselleşme hareketlerini yaratıcı etkisinin incelenmesi ve hem gelişmiş hem de gelişmekte olan ülkelerde karar alıcıların hangi şartlardan dolayı bölgeselleşme politikaları izledikleri hususunun açıklığa kavuşturulması tezde güdülen temel amacı oluşturmaktadır. Küreselleşmenin ortaya çıkardığı şartlar karşısında Avrupa Birliği 'nin tepkileri ve tam olarak küreselleşmesini tamamlayamamış dünya ekonomisinin gidişatı/yönetimi hususundaki AB politikalarının ve uygulamalarının incelenerek açıklanması bu amaca ulaşılabilmesinde dayanak noktalarını teşkil etmiştir. Öte yandan, tezde, bölgeselleşme hareketleri ile küreselleşmenin birbirine zıt değil, tam tersine birbirlerini destekleyen süreçler olduğunun da altı çizilmiştir.
Özet (Çeviri)
The focus of this thesis is the examination of the EU's position in the face of globalization as well as the rise of regional integration movements in the period that starts from the early 1980s and the effect of globalization on this rise. The aim is to show that globalization has considerable effects either on the emergence or reshaping of the current (starting from the 1980's) regionalism movements, mainly the EU, as it forces States to think regionalism as a political choice which can both ensure protection against the competitive forces of globalization that both the developing countries and the industrialized face and necessary means for the developing countries to better adopt to the globalized world economy. In accordance with this aim, the globalization appears in this case as a factor, which enhances regional integration movements while an interactive relationship between the regionalism and globalization starts to develop as the share of regional integration movements in the international economy augments due to increase in their number.