Urban issues as it pertains to Kuşadası
Kentsel sorunlar: Kuşadası örneği
- Tez No: 105148
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET ECEVİT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Sosyoloji, Public Administration, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Turizm-Hizmet Sektörü, Göç, Kentleşme, Kent Politikaları, Yerel Yönetim, İmar Planı, Toprak Rantı, Tüketim Araçları, Ekoloji. VI, Tourism-Service Sector, Immigration, Urbanisation, Urban Policies, Local Government, Zoning Policies, Land Speculation, Means of Consumption, Ecology. IV
- Yıl: 2001
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 125
Özet
oz KENTSEL SORUNLAR KUŞADASI ÖRNEĞİ Öney, Adnan Nuri Yüksek Lisans,SosyoIoji Bölümü Tez Yöneticisi: Assoc. Prof.Dr. Mehmet Ecevit Eylül, 2001, 112 sayfa Kent ve kasabaların büyümesi, modern dünyanın şehirleşme sorunları sosyologların temel çalışmalarından birisi olmuştur. Tüm dünyadaki büyük ve hızlı kentleşme, sosyal bilimciler tarafından yeni bir tarihsel gelişme olarak değerlendirilmiştir. 5.000 yıl önce kurulan dünyanın ilk kentler küçük ve kırsal nüfus tarafından çevrelenmişti. Tamamen kentleşmiş toplumlar 100 ya da 150 yıl öncesinde başlar. 1850'den önce hiçbir toplum kentleşmiş olarak tanımlanamaz, yalnızca Britanya toplumu 1900'lerde kentleşmiştir. Günümüzde dünyanın endüstrileşmiş ulusları, kentleşmiş toplumların etkisi altındadır ve küçük ölçektesanayileşmiş üçüncü dünya ülkelerinde hatırı sayılır ölçüde kentsel büyümeler gözlenmektedir. 1800 ve 1970 yıllan arasında kentlerde yaşayan dünya nüfusu 81 milyon iken 17 kat artarak 1 milyar 399 milyona ulaşmıştır. Gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde hızla genişleyen kentler büyük sorunsalları beraberinde getirmektedir. 1970 lerde kentlerde yaşanan sorunlar ve çatışmalar, var olan paradigmaların yarattığı tepkiler sosyal bilimcileri toplum ve yerleşkeler arasındaki ilişkileri araştırmaya yönlendirdi. Bu çalışmada, kentlerde ve özelde Kuşadası' ndaki gelişmenin dinamizmleri ve gözlemlenen gerçekler alternatif teorilerle ve bilimsel veri toplama metodları ile irdelenecektir. Genelde kentleri ve özelde Kuşadasını analiz edebilmek için; yalnızca bir disiplinle değil ekonomik, sosyolojik, ve politik elementleri de değerlendirip Max Weber' den Karl Marx'a kadar farklı disiplinlerden analizde faydalanmak gerekir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT URBAN ISSUES AS IT PERTAINS TO KUŞADASI Öney, Adnan Nuri M.S., Department of Sociology Supervisor: Assoc. Prof.Dr. Mehmet Ecevit September, 2001, 112 pages The growth of towns and cities and the urbanisation of the modern world constitute a major challenge to the sociologist. All over the world large scale and rapid process of urbanisation has been observed as a recent historical development by social scientists. The world's first cities were developed over 5,000 years ago, but they were small and surrounded by mainly rural people. The growth of fully urbanised societies began only about 100 to 150 years ago. Before 1850 no society could be described as urbanised, and in 1900 only the British society was urbanised. Today, most industrial nations of the world are in effect urbanised societies, and 111there is also remarkable urban growth in the third world countries with little industrialisation. Between 1800 and 1970 the population of the world living in towns increased from 81 millions to 1,399 millions, or by seventeen times. Both the industrialised and the developing countries and this rapid urban growth are bringing alone mass of problems. In the 1970s, the problems and contradictions in the city and the reactions to paradigms led the social scientists to study the relationships between the residential areas and the societies. This study will focus on the alternative theories, which will explain the dynamics of the development of the cities, and very specifically the growth of Kuşadası will be analysed through the empirical study of observed facts. Being able to analysis the cities, and specifically Kuşadası it is necessary to apply not only one single discipline but also the economical, sociological and political elements, from Max Weber to Marxist disciplines.