The Role of peers and families in predicting the loneliness level of adolescents
Akranların ve ailelerin ergenlerin yalnızlık düzeyleri üzerinde rolleri
  1. Tez No: 105154
  2. Yazar: AYŞE URUK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYHAN DEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Yalnızlık, Akran, Aile Yapısı VI, Loneliness, Peers, Family Structure. IV
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 130
Özet
oz AKRANLARIN VE AİLELERİN ERGENLERİN YALNIZLIK DÜZEYLERİ ÜZERİNDE ROLLERİ Uruk, Ayşe Yüksek Lisans, Eğitim Bilimleri Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Ayhan Demir Ağustos 2001, 130 sayfa Bu çalışmanın temel amacı, akranlarına ilişkin bazı değişkenler, aile yapılarının ve bazı demografik değişkenlerin ergenlerin yalnızlık düzeylerini ne kadar yordadıklanm incelemektir. Akranlarıyla ilgili değişkenler, arkadaş sayısı, akranları tarafından kabul edilmeyi algılama, kendini açma, yakınlık, karşıhklık, karşı ve aym cinsle olan ilişkiden alınan doyum, akran baskısı ve etkisidir. Aile yapılarıyla ilgili değişkenler ise iletişim, birlik, yönetim, yetkinlik ve duygusal bağlamdır. Demografik değişkenler, anne-babamn eğitim düzeyi, kardeş sayısı ve doğum sırasıdır. Bu araştırmanın örneklemi, farklı sosyo ekonomik düzeylerden seçilmiş Ankara-Türkiye'deki sekiz farklı okulun lise birinci sınıfına giden 756 öğrenciden oluşmaktadır.Yalnızlığın yordayıcılannı belirlemek amacıyla tüm değişkenler katılarak Çok Yönlü Regrasyon analizi yapılmıştır. Üç set birlikte yalnızlık değişkenin %42 sini açıklamaktadır. Analiz sonuçlan yalnızlığı, akran ilişkileri %35, aile yapılan %15, demografik değişkenlerse %04, açıkladığım göstermektedir. Akran ilişkileri ile ilgili 19 bireysel değişkenlerden, karşı ve aym cinsle olan ilişkilerden alınan doyum, akran baskısı, akran etkisi ve yakınlığın; aile yapılan setinin alt değişkenlerinde iletişimin yalnızlıkla anlamlı ilişkili olduğu bulunmuştur. Demografik değişkenler setinin alt değişkenlerinde yalnızlıkla anlamlı bir ilişki bulunmamıştır. Cinsiyet açısından yalnızlık anlamlı düzeyde farklılık gösterdiğinden dolayı kız ve erkekler için ayn ayn Çok Yönlü Regrasyon Analizi yapılmıştır. Bu analiz sonuçlarında tüm değişkenlerin kızlarda %43, erkeklerde %45 yalnızlığı açıkladığı bulunmuştur. Kızlarda ve erkeklerde değişken setlerin yalnızlığı açıklama sıralaması aym bulunmuştur. Ancak kızlarda demografik değişken setinin yalnızlığı anlamlı derecede yordamadığı bulunmuştur. Bu çalışmanın sımrlılıklan içerisinde, akran ilişkilerinin ergenlerin yalnızlık düzeylerinde en iyi yordayıcı olduğu sonucuna vanlabilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE ROLE OF PEERS AND FAMILIES IN PREDICTING THE LONELINESS LEVEL OF ADOLESCENTS Uruk, Ayse M.S., Department of Educational Sciences Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Ayhan Demir August 2001, 130 pages The purpose of the study was to investigate the relative contribution of peer relations, family structure, and demographic variables in the prediction of loneliness in adolescents. The variables used to assess peer relations included number of the peers, perceived acceptance by peers, self-disclosure, intimacy, mutuality, satisfaction of opposite-sex relations, satisfaction of same-sex relations, peer pressure, and influence. The variables used to assess family structure were communication, unity, management, power, and emotional bonding within the family. Demographic variables were education level of the parents, number of the siblings, and birth order. The sample of the study consisted of 756 first grade high school students from eight different schools representing various socio economic status in Ankara, Turkey. IllIn order to investigate the predictors of loneliness, all the variables were included in a multiple regression analysis. Together, the three sets of accounted for 42% of the variance of the loneliness variable. The results of multiple regression indicated that peer relations contributed 35% of the variance, family structure 15%, and demographic variables 04%. Of the 19 individual variables, satisfaction of the same and opposite sex relations, peer intimacy, peer pressure, and influence of the first set of peer relations; and communication from the second set of family structure were found to be significantly correlated with loneliness. No variables were found to be significantly correlated with loneliness in the set of demographic variables. As gender was found to be significantly different among loneliness scores, multiple regression analyses were conducted separately for the male and female adolescents' loneliness level. For females, the linear combination of all variables accounted for 43% of the variance; for males the accounted for 45% of the variance. For both genders, the order of the variable sets predicting loneliness did not differ. However, for females, the set of demographic variables did not contribute in a significant manner. Overall, within the limits of this present study, it can be concluded that the peer variables appears to be the best predictors of the loneliness level in adolescents.