Mapping Özal's new right hegemonic project
Özal'ın hegemonik yeni sağ projesini konumlandırmak
- Tez No: 105171
- Danışmanlar: DR. GALİP YALMAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Özal, Yeni Sağ, liberalizm, muhafazakarlık, pazar, söylem, hegemonya, post-yapısalcılık iv, Özal, the New Right, liberalism, conservatism, market, discourse, hegemony, post-structuralism m
- Yıl: 2001
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi ve Siyaset Bilimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 322
Özet
oz ÖZAL'IN HEGEMONİK YENİ SAĞ PROJESİNİ KONUMLANDIRMAK Akdoğan, A. Argıttı Doktora, Kamu Yönetimi ve Siyaset Bilimi Bölümü Tez Yöneticisi: Dr. Galip Yalman Ağustos, 2001, 313 sayfa Bu çalışma, Türk siyaset bilimindeki alışılageldik metodolojik yaklaşımların 1980'lerin Türk siyasal hayatını açıklamakta yetersiz kaldıklarından yola çıkarak, dönemin başbakanı Turgut ÖzaPın söyleminin yorumlanmasına dayalı yeni bir metodoloji önermektedir. Çalışma, söylemin belirli inanç ve değerleri yerleştirmekteki önemli bir işlev gördüğünü savlamakta ve ÖzaPm pazar ekonomisine ait norm, değer ve fikirleri meşrulaştırmak ve yaymak amacıyla Yeni Sağ'm temel iki kaynağı olan liberalizm ve muhafazakarlıktan eklemlediği söylemsel unsurları tanımlanmaya çalışmaktadır. Özal'ın Yeni Sağ hegemonik projesinin temel söylemsel öğelerinin halen nasıl düşündüğümüzü, yargıladığımıza ve hareket ettiğimizi belirlediğini savlayan çalışma Özal'ın öznelerin gereksinimlerini, deneyimlerini, tutkularını, arzularını ve çıkarlarım pazar değerlerine uygun bir biçimde tanımlamakta başarılı olduğunu iddia etmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MAPPING ÖZAL'S NEW RIGHT HEGEMONIC PROJECT Akdoğan, A. Argun Ph.d, Department of Public Administration and Political Science Supervisor: Dr. Galip Yalman August 2001, 313 pages This thesis challenges the conventional methodological frameworks for explaining Turkish politics in the 1980's and offers a new method of study through the interpretation of prime minister Turgut Özal's discourse as the leading figure of the period. The thesis emphasizes the crucial role of discourse as a means to instill specific beliefs and values and it seeks to discover the discursive elements that Özal derived from the basic sources of the New Right (liberalism and conservatism) in order to legitimate and disseminate norms, values and ideas of the market economy. Claiming that the basic discursive elements of the project still shape the way we think, argue and act, the thesis argues that Özal was quite successful to redefine and reposition the needs, experiences, aspirations, pleasures, interests and desires of Turkish subjects along with market values.