Değişken kesitli çubuklardan meydana gelen düzlem çerçevelerin incelenmesi
Examination of plane frames with variable cross section
- Tez No: 105316
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AHMET BUDAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Matris Deplasman Yöntemi, Rijitlik Matrisi, Değişken Kesitli Elemanlar, Direct Stiffness method, Stiffness Matrix, Varying Cross Section members
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 65
Özet
ÖZET Değişken kesitli çubuklar, özellikle büyük açıklıklar içeren yapılarda daha uygun çözümlerin elde edilebilmesi için önemli olmaktadırlar. Değişken kesitli çubuklar içeren yapıların analizinde deplasman yöntemleri kullanılmakta ve dolayısıyla değişken kesitli çubukların rijitlik matrislerinin elde edilmesi gerekmektedir. Bu doğrultuda yapılmış çalışmalar mevcuttur. Bu çalışmalarda rijitlik sabitlerinin elde edilmesinde ortaya çıkan integraller genellikle sayısal olarak çözülmektedir. Ayrıca değişken kesitli elemanlar ayrı ayn incelenmişlerdir. Bu çalışmada pek çok doğrusal değişimi ifade edebilen bir fonksiyon elde edilmiş, bütün kesit tipleri için kullanılmıştır. Çalışmada, değişken kesitli elemanlardan oluşan düzlemsel çerçevelerin davranışları incelenmiş, yapısal analizde Matris Deplasman Yöntemi kullanılmıştır. Bu doğrultuda öncelikle değişken kesitli elemanların eleman rijitlik matrisleri ve ankastrelik momentlerinin hesaplanmasında kullanılan integral içeren ifadeler çözülmüş ve analitik olarak elde edilmişlerdir. Böylece integrallerin sayısal çözümünde ortaya çıkan hatalardan kaçınılmıştır. Değişken kesitli çubuklardan meydana gelen çerçevelerin incelenmesinde çubuk uçlarında mafsallar olması hali de irdelenmiştir. Kullanılan yöntem doğrultusunda bir bilgisayar programı hazırlanmış, hazırlanan program kullanılarak, değişken kesitli çubuklar içeren çerçeve çözümleri ve sabit kesitli çerçeve çözümleri karşılaştırılarak davranış irdelenmiştir. İrdelemeler sonunda, çubuk eksenlerin önemi vurgulanmış, değişken kesit kullanmanın kesit etkileri dağılımını olumlu yönde etkilediği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Variable cross-section members are important to obtain suitable solutions especially for constructions that have large span. In analysis of constructions that contain variable cross-section members stiffness method is used, so stiffness values are needed. There are many studies related to this subject. In these studies, integrals needed to obtain stiffness numbers are generally solved by numerical methods. And also each type of variable cross-section members are examined one by one. In this study a function is obtained for linear variability and it is used for many types of variable members. In this study, behaviour of plane frames, which have variable cross-section members, is determined and in analysis stiffness method is used. First integrals needed to obtain stiffness matrix and fixed and moments are solved, and analytic expressions are obtained. Thus mistakes in the numerical solutions are prevented Variable cross- section members with joint at ends are also considered. By means of used method a computer program is prepared, and with this program frames that have variable cross-section members are solved and solution is compared with that of uniform members. Behaviour of variable cross-section members is searched. At the end, importance of member axes is emphasized and positive effect of variable cross-section members on moment distribution is observed.