Farklı konstrüksiyonlu ahşap prese kapıların ses geçirgenlik değerlerinin belirlenmesi
Determination of sound insulation values of wooden flush doors with different construction
- Tez No: 105539
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EROL BURDURLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ağaç İşleri, Wood Products
- Anahtar Kelimeler: Ses iletim kaybı, ses izolasyonu, gürültü, akustik, ahşap kapılarda ses izolasyonu, ses geçirgenliği, Sound trasmission loss, sound insulation, noise, acoustics, sound insulatin of wooden flush doors, sound trasmission
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ağaç İşleri Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
FARKLI KONSTRÜKSİYONLU AHŞAP PRESE KAPILARIN SES GEÇİRGENLİK DEĞERLERİNİN BELİRLENMESİ Bahar Vural Hacettepe Üniversitesi, Mesleki Teknoloji Yüksekokulu, Ağaçişleri Endüstri Mühendisliği Anabilim Dalı ÖZ Bu araştırmada, farklı dolgu malzemeli ahşap prese kapıların ses yalıtım özellikleri incelenmiştir. Kapıların ses yalıtım özelliklerinin incelenmesi için ana taşıyıcı karkas ve bu karkasın üzerindeki plaka sabit olmak üzere 1/1 ölçekli 82,2 / 204 ölçülerinde kağıt petek, okal, tam okal, camyünü, ses izolasyonlu dolu yonga levha dolgulu (soundcore), yüzeyleri sapelli kaplama (Entandropragma cylindiricum) ve laminat kaplamalı prese kapılar üretilmiştir. Bu kapılar ses yalıtım değerlerini ölçmeye yarayan özel donanımlara sahip, alıcı ve verici odadan oluşan test odasına monte edilerek her kapının 100-3150 Hz frekansları arası, TS EN ISO 140-3' e göre ses iletim kaybı (TL) değerleri elde edilmiştir. Elde edilen bu değerler, SPSS bilgisayar paket programında tek yönlü varyans analizi ile istatistiksel analize tabi tutulmuştur. Buna göre en yüksek ses iletim kaybı, 31.94 dB ile özel ses izolasyonlu dolu yonga levha dolgulu ve laminat kaplamalı kapıda meydana gelmiştir. Bu kapıyı 26.94 dB'lik ses iletim kaybıyla ızgara okal dolgulu ve sapelli kaplamalı kapı, 25.68 dB' lik ses iletim kaybıyla özel ses izolasyonlu dolu yonga levha dolgulu ve sapelli kaplamalı kapı, 25.06 dB' lik ses iletim kaybıyla tam okal dolgulu ve sapelli kaplamalı kapı, 24.50 dB' lik ses iletim kaybıyla kağıt petek dolgulu ve sapelli kaplamalı kapı ve 23.31 dB'lik ses iletim kaybı ile camyünü dolgulu ve sapelli kaplamalı kapı takip etmektedir. Özel ses izolasyonlu dolu yonga levha dolgulu ve laminat kaplamalı kapının ses iletim kaybının en yüksek çıkmasının nedeni laminat kaplamanın katmanlı yapısı olabilir. Dolgu olarak özel ses izolasyonlu malzeme kullanılması ses iletim kaybını artırıcı yönde etki etmektedir. Ayrıca prese kapılarda ana taşıyıcı durumundaki ana karkasın her iki yüzeyinde bulunan plakalar arasında ses geçiş köprülerinin artması ses iletim kaybını azaltmaktadır.
Özet (Çeviri)
DETERMINATION OF SOUND INSULATION VALUES OF WOODEN FLUSH DOORS WITH DIFFERENT CONSTRUCTION Bahar Vural Hacettepe University, School of Vocational Technology, Wood Product Endustrial Engineering Section ABSTRACT In this research sound insulating properties of wooden flush doors with different core materials were studied. To study sound insulating properties, 6 special flush doors, were manufactured as 1/1 scaled. The main carrier frame of all doors is same and from fir (Abies bornmülleriana Matf.). different core material was used in every door depending upon the main goal. These core materials are paper honeycomb, grill structured tubular particle board, panel tubular particle board, glasswool and soundcore particleboard. Şapele Veneer (Entandropragma cylindiricum) at 5 doors and laminated paper board at one door were used as face materials. These doors were mounted to the testing chamber which has receiver and transmitter rooms and special equipments for measuring sound insulating values. Sound transmision loss (TL) values of every kind of door were measured at different predetermined frequencies changing at 100-3150 Hz by using this testing chamber and equipments according to the standard of TS EN ISO 140-3. The values obtained this way were evaluated with one way variance analysing by using SPSS computer program. According to this evaluation, maximum sound transmission loss with 31.94 dB at the door which has core of soundcore particle board and laminated paperboard face material. This door is followed by the grill structured tubular particleboard core door, soundcore particle board core and Şapele veneer face material door, panel tubular particleboard core door, paper honeycomb core door and glasswool core door with the values of 26.94 dB, 28.68 dB, 25.06 dB, 24.50 dB and 23.31 dB in due order. The reason of higher sound transmission loss of the door which has laminated paper board face material may be layered structure of the face material. Moreover, the using of special sound insulating materials and decreasing of sound transmission way increase the sound transmission loss.