Hatip ofiyolit karmaşığı ile Çayırbağı ofiyolitinin petrografik karşılaştırılması
Petrographic comparison of the Hatip ophiolite complex and the Çayırbağı ophiolite
- Tez No: 105564
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MERAL DOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
- Anahtar Kelimeler: Ofiyolit, ultramafik kayaçlar, Ophiolite, ultramafic rocks
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeofizik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
ÖZET Önceki çalışmalarda inceleme alanında (Konya) Hatip ofıyolit karmaşığı ve Çayırbağı ofıyoliti olmak üzere iki farklı ofiyolit seri tanımlanmış ve Hatip ofıyolit karmaşığının peridotit, gabro, serpantinit, radyolarit, kumtaşı, kiltaşı, silttaşı, spilit, bazalt, kireçtaşı ve killi kireçtaşı; Çayırbağı ofıyolitinin ise dünit, harzburjit, gabro, piroksenit ve pelajik kireçtaşlanndan oluştuğu belirtilmiştir. Ayrıca Hatip ofiyolit karmaşığı içinde metamorfik kayaç bloklarından bahsedilmiş, fakat ofiyolit seri içerisinde bu metamorfik seriler tanımlanmamış ve ayırt edilmemiştir. Saha ve laboratuvar çalışmaları sonucu, belirlenen birimlerin dokanak ilişkileri incelenmiş ve mineralojik-petrografik tanımlamaları yapılmıştır: Hatip ofiyolit karmaşığında ultramafik (harzburjit, dünit, serpantinit, piroksenit, hornblendit, bazalt) ve sedimanter kayaçlar (radyolarit, kireçtaşlan ve kumtaşlan), Çayırbağı ofiyolitinde ise ultramafik kayaçlar (harzburjit, dünit, serpantinit) ve pelajik kireçtaşlan saptanmıştır. Ayrıca önceki çalışmalarda Hatip ofiyolit karmaşığında belirtilen metamorfik kayaçlar, Çayırbağı ofiyolitinde de saptanmış, her iki ofiyolit seri içerisinde ayırtlanmıştır. Hatip ofiyolit karmaşığı - Çayırbağı ofiyoliti dokanak sınırına yakın yerlerde ağırlıklı olarak amfibolitler gözlenmiş ve granat-amfibolitin Hatip ofiyolit karmaşığında, epidot-amfıbolitin Çayırbağı ofiyolitinde yer aldığı saptanmıştır. Amfibolitler ile beraber; fıllit, muskovit şist, tremolit/aktinolit şist gibi metamorfik kayaçlar da görülmektedir. Bu çalışmalar sonucu ortaya konulan litostratigrafı, Hatip ofiyolit karmaşığının ofıyolitlerin taban blokunu, Çayırbağı ofiyolitinin ise ofiyolitlerin tavan blokunu işaret edebileceğini göstermiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Two different ophiolite sequences have been identified and named as Hatip ophiolite complex and Çayırbağı ophiolite in the previous studies. In the literature Hatip ophiolite complex defined as peridotit, gabro, serpantinize, radiolarite, sandstone, spilite, basalt, limestone and limestone with clay whereas Çayırbağı ophiolite defined as consisting of dunite, harzburgite, gabro, pyroxenite and pelagic limestone. The metamorphic sequences were not defined and distinquished in the ophiolite sequences. In this study which includes the field and laboratory works, upper and lower boundry relations of units have been investigated and mineralogic-petrographic determinations of these units have been done. These studies indicate that ultramafic rocks consist of harzburgite, dunite, serpantinize, pyroxenite, hornblendite, basalt and sedimanter rocks contain radiolarite, limestone and sandstone in Hatip ophiolite complex. On the other hand, Çayırbağı ophiolite contains harzburgite, dunite, serpantinite type ultramafic rocks. It has also observed that, both ophiolite sequences contain methamorphic rocks. Two different type amphibolite facies rocks were observed near the Hatip-Çayırbağı boundry. Garnet-amphibolites in Hatip ophiolite complex and epidote-amphibolites in Çayırbağı ophiolite were present. Methamorphic rocks also include phylite, muscovite schist, tremolite/actinolite schist. This study may imply that Hatip ophiolite complex and Çayırbağı ophiolite may be indicated the lower block and upper block of ophiolites respectively.