Mikroskopik safsızlık içeren sistemlerde sonlu büyüklük analizi
Finite size scaling of randomness induced phase transitions
  1. Tez No: 105617
  2. Yazar: NURGÜL SEFEROĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YİĞİT GÜNDÜÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Birinci derece faz geçişi, sonlu büyüklük ölçekleme, ras- gelelik, First-order phase transition, randomness, finite-size scaling
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 59
Özet
mikroskobik safsizlik içeren sistemlerde sonlu büyüklük analizi nurgülseferoğlu Hacettepe Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi Fizik Mühendisliği Bölümü, Yüksek Enerji ve Plazma Fiziği Anabilim Dalı ÖZ Tez çalışması, son yıllarda büyük bir ilgi gören, birinci derece faz geçişi gösteren sistemlerde safsizlik etkilerinin anlaşılması üzerinedir. Sürekli faz geçişi gösteren sistemlerde safsizlik etkisinin Harris kriteri ile çok iyi anlaşılmış olmasına karşın, birinci derece faz geçişi gösteren sistemlerdeki safsizlik etkisinin ne olduğu o kadar açık değildir. Tez çalışmasında, birinci derece faz geçişi gösteren sistemde safsizlik etkileri nin anlaşılması amacıyla, kritik üstlerin ve korelasyon uzunluğunun hesaplan ması amaçlanmıştır. Kritik üstler, iki ölçekleme fonksiyonunun sonlu-büyüklük ölçekleme teknikleri çerçevesinde incelenmesi ile hesaplanmıştır. Çalışmanın sonunda, hesaplanan kritik üst değerleri ve örgü boyu ile artan korelasyon uzunluğunun tespiti ile safsizlik etkisi altında, birinci derece faz geçişinin ikinci derece faz geçişine dönüştüğü gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
FINITE SIZE SCALING STUDIES of RANDOMNESS INDUCED PHASE TRANSITIONS NURGÜL SEFERO?LU Hacettepe Univesity, Department of Physics Engineering, High Energy and Plasma Physics Section ABSTRACT This thesis work is motivated by the recent interest in the problem of effects of randomness on spin systems exhibiting first order phase transitions. For sys tems undergoing second order phase transition, the effect of randomness is described by the well-known Harris criterion, but no such good criterion exists for first order transitions. Hence the changing in the nature of the transition due to randomness is an open problem of statistical mechanics. In this thesis work the problem of effect of disorder in the systems exhibiting first order phase transitions are studied by calculating both critical exponents and correlation length. Critical exponents are calculated by using finite-size scaling technique. In this work two scaling functions are studied. One is re lated to surface renormalization and second one is related to the number of percolating clusters at each inverse temperature. We have observed that after a certain value of randomness is introduced the first order transition be comes continuous transition, giving critical indices of the Ising model and growing correlation length with the lattice size.