Kimya eğitiminde çevre ve çevre koruma olgusunun değerlendirilmesi
Assessment of environment and environmental protection phenomenon in chemical education
  1. Tez No: 105616
  2. Yazar: İSMAİL GÖBEKLİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYHAN YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Kimya, Education and Training, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Çevre Kirliliği, Kimya Eğitiminde Çevre, Environmental polution, Environment concept in chemistry education
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 118
Özet
KİMYA EĞİTİMİNDE ÇEVRE VE ÇEVRE KORUMA OLGUSUNUN DEĞERLENDİRİLMESİ İsmail Göbekli Hacettepe Üniversitesi, Kimya Eğitimi Anabilim Dalı, Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanlar Bölümü ÖZ Dünyanın pek çok yerinde mevcut çevre imkanlarını zorlayacak ölçüde hızla artan nüfusun yeryüzündeki kaynaklara ve ekolojik sisteme getirdiği baskı, beslenme, yerleşim, eğitim, sağlık hizmetlerinin zorlanması, azalan canlı türleri, artan kirlilik, iklim değişiklikleri, hızlı kentleşme ve sağlıksız endüstrileşme 21. yüzyılı yaşayan dünyamızın karşı karşıya bulunduğu önemli çevre problemlerini yaratmıştır. Çevre problemleriyle başa çıkmanın en temel yolu bilinçli ve organize eğitimden geçer. Çevre bilincinin kazandırılması gittikçe artan çevre problemleri nedeniyle zorunluluk halini almıştır. Bu amaçla ilköğretimden başlayan ve üniversiteye kadar süren eğitim programında“Çevre”kavramı en uygun şekli ile işlenmeli ve bireylerin yetiştirilmesinde her kademede yaygın çevre eğitimi de gözardı edilmemelidir. Yapılan çalışmada, lise öğrencilerine kimya eğitimi ile çevre bilincinin kazandırılıp kazandırılmadığı araştırılmıştır. Öğrencilerin“Çevre koruma olgusunun gelişiminde, kimya eğitimi önemli midir?”sorusuna cevap aranmıştır. Sonuçta öğrencilere kimya derslerinde çevre ve çevre korunumu konusunda yeterli bilgi ve alışkanlığın kazandırılamadığı bulunmuştur. Bunun yanında öğrencilerin sadece kimya derslerinde değil, tüm derslerde yeterli çevre eğitimi alamadıkları saptanmıştır. Fen dersleri olarak fizik, kimya ve biyoloji dersleri; hem çevre kirliliğine neden olan etmenlere hem de sağlıklı bir ortamda yaşayabilmemiz için yapmamız gerekenlere ışık tutacak içeriklere sahiptir. Bu amaçla hem kimya derslerinde hem de diğer fen derslerinde öğrencilere çevre eğitimi ile ilgili gerekli bilgiler verilirse özlenen bir dünyaya sahip olacaktır.
Özet (Çeviri)
ASSESSMENT OF ENVIRONMENT AND ENVIRONMENTAL PROTECTION PHENOMENON IN CHEMICAL EDUCATION İsmail Göbekli Hacettepe University, Division of Chemistry Education, Deparment of Science and Mathematics for Secondary Education. ABSTRACT There is a rapid increase in population in many places in the world. This increase in population forces the possibilities in of the environment like problems in nutrition, settlement, education and health services, decrease in living creature species; increased pollution: climate changes, rapid urbanization, unhealthy industrialization. These are the environmental problems that our world has face to at the beginning of the 21st century. The fundamental way of successfully managing environmental problems is a conscious and organized education. Because of increasing environmental problems, giving the environmental knowledge has become a necessity. Therefore, from primary school to university, the concept“Environment”must be treated in the most suitable manner and at every level, environmental education must be given to individuals. In this study, a research with high school students has been established. The amount of environmental knowledge they gain in chemistry lectures has been searched. The answer to the question“Has chemistry education a factor in gaining environmental protection knowledge?”has been investigated. It has been observed that students haven't been educated about environment and environmental problems in chemistry classes. Besides it has been observed that students haven't gain environmental knowledge in other classes. The physics, chemistry and biology lessons include subjects relating to the elements creating environmental pollution and what we have to do to live in an unpolluted environment. Therefore if environmental subjects will be thought correctly in chemistry and other science education classes, then it will be possible to reach the desired healthy world.