Dinamik kritik davranışlar ve ölçekleme
Dynamical critical behaviour and scaling
  1. Tez No: 105619
  2. Yazar: BANU EBRU ÖZOĞUZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YİĞİT GÜNDÜÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: İstatistik Mekanik, faz geçişleri, Potts modeli, sonlu büyüklük ölçek- lemesi, dinamik sonlu büyüklük ölçeklemesi, Monte-Carlo simülasyonları, Statistical Mechanics, phase transitions, Potts model, finite-size scaling, dy namic finite-size scaling, Monte-Carlo simulations
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 65
Özet
DİNAMİK KRİTİK DAVRANIŞLAR VE ÖLÇEKLEME Banu Ebru ÖZOĞUZ Hacettepe Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi Fizik Mühendisliği Bölümü, Yüksek Enerji ve Plazma Fiziği Anabilim Dalı ÖZ Geleneksel olarak ısıl dengedeki sistemlerin ölçekleme özelliği incelenmektedir. İkinci derece faz geçişi gösteren sistemlerde ölçekleme özelliklerinden yararlanılarak kritik nokta ve kritik üsler yaygın olarak hesaplanmaktadır, ölçekleme, ikinci derece faz geçişlerinde korelasyon uzunluklarının sonsuza gitmesinin bir sonucudur. Birinci derece faz geçişlerinde ise ölçekle- menin varlığı ve kuralları çok kısa bir süre önce ortaya konmuştur. Son yıllarda ikinci derece faz geçişi gösteren sistemlerde ısıl denge dışında, çok küçük korelasyon uzunluğuna sahip oldukları sıcaklıklardan ani soğutulma sırasında da ölçeklemenin varlığı gösterilmiştir. Tez çalışması sırasında ısıl dengede olmayan sistemlerin ölçekleme özellikleri çalışılarak ikinci derece faz geçişi gösteren 4 boyutlu Ising modele uygulanmış ve birinci derece faz geçişleri için dinamik sonlu büyüklük ölçeklemesinin alacağı form tartışılarak 2 boyutlu q = 6 ve q = 7 yönelimli Potts modellerine uygulanmıştır.
Özet (Çeviri)
DYNAMICAL CRITICAL BEHAVIOUR AND SCALING Banu Ebru ÖZO?UZ Hacettepe University, Department of Physics Engineering, High Energy and Plasma Physics Section ABSTRACT Traditionaly the scaling is the property of dynamical systems at thermal equilibrium. In second order phase transitions scaling behaviour is due to the infinite correlation length around the critical point. In first order phase transitions however, the correlation length remains finite and a different type of scaling can be observed. For first order phase transi tions all singularities are governed by the volume of the system. Recently, a different type of scaling, namely dynamic scaling has attracted attention in second order phase transitions. In dynamic scaling, when a system prepared at high temperature is quenched to the critical temperature, it exhibits scaling behaviour. Dynamic scaling has been applied to various spin systems and the validity of the arguments are shown. Firstly, in this thesis project the dynamic scaling is applied to 4-dimensional Ising spin system which exhibits second order phase transition with mean-field critical indices. Secondly, it is shown that although the dynamics is quite different, first order phase transitions also has a different type of dynamic scaling.