Kimya eğitiminde çevre, çevre koruma ve çevre kimyası, sorunlar ve öneriler
Environment, environmental protection and environmental chemistry in chemistry education, problems and suggestions
- Tez No: 105644
- Danışmanlar: PROF. DR. F. İNCİ MORGİL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Kimya, Education and Training, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Çevre, çevre eğitimi, çevre kimyası, Environment, Environmental Chemistry, Environmental education
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 113
Özet
KİMYA EĞİTİMİNDE ÇEVRE KORUMA VE ÇEVRE KİMYASI, SORUNLAR VE ÖNERİLER Pınar Aktuğ Hacettepe Üniversitesi, Eğitim Fakültesi, Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanlar Bölümü OZ Her geçen gün artmakta olan çevre sorunlarıyla birlikte, dünyamız biraz daha kirlenmekte ve sorunların boyutu gitgide büyüyerek tüm insanlığın yaşamını tehdit etmeye başlamaktadır. Çevrenin bilinçsiz, duyarsız davranışlar sonucu kirletilmesi, insanların yaşama alanının tüketilmesi anlamına gelmektedir. Bu noktada bilinçli ve duyarlılık sahibi nesiller yetiştirmenin önemi gündeme gelmiş, çevre bilinci ve duyarlılığının geliştirilmesi için, çevre eğitiminin düzenli, tutarlı ve sürekli olarak uygulanması gerekliliği ortaya çıkmıştır. Yeni nesillerin yetiştirilmesinde en büyük önemi taşıyan öğretmenlerin bilinçli ve duyarlı olması eğitimin hedefe ulaşmasında en büyük pay sahibi olacaktır, özellikle kimya biliminin çevre ile ne kadar içice olduğu düşünülürse, kimya eğitimi alan öğrencilerin konu ile ilgili görüş, algılama ve duyarlılıklarında farklılıklar beklenir. Bu düşünceler ışığında araştırmanın amacı, kimya eğitimi öğrencilerinin çevre bilgileri, duyarlılıkları ve algılamalarının ölçülmesi yoluyla, konu ile ilgili eksikliklerinin tespit edilmesi ve çözüm önerileri geliştirilmesine katkıda bulunulmasıdır. Araştırmada elde edilen verilerden yola çıkılarak, çevre konusunda okul eğitiminin yetersiz kaldığı, öğrencilerin bilgilerinin büyük bir kısmını yazılı ve görsel medyadan elde ettikleri görülmüştür. Bu sonuç ilköğretim, lise ve hatta yükseköğretim programlarında düzeltme ve iyileştirmelere gidilmesi konusunu gündeme getirmektedir. Ayrıca öğretmen yetiştiren kurumlarda çevre konusuna daha fazla önem verilmesinin gerekliliği kaçınılmazdır.
Özet (Çeviri)
ENVIRONMENT, ENVIRONMENTAL PROTECTION AND ENVIRONMENTAL CHEMISTRY IN CHEMISTRY EDUCATION, PROBLEMS AND SUGGESTIONS Pınar AKTU? Hacettepe University, Department of Science and Mathematics for Secondary Education, Division of Chemistry Education ABSTRACT Environmental problems are increasing from day to day. With these problems, the world is more become polluted and the scope of the problem is getting bigger and this increase is threating to life of humanity. The environment is polluted as a result non-informed attitudes. That means be exhausted of the living space. Therefore, conscious individual education has become more important. To develop environmental knowledge and conscious, environmental education must be orderly, consistent and prolonged. Conscious and informed teachers are the important agents for education of the next generation. Chemistry and environment are related, therefore the students, who take chemistry education, must be different from other students in terms of environmental knowledge. In this study, environmental knowledge, conscious and perceptions of the chemistry education students have been evaluated and deficiency has been searched. Based on the findings of the study, we can say "environmental education is not qualified, in our schools and university, students gain most of their environmental knowledge from media or television. This result indicates that we must get better and improve our education program at every level. Besides, the topic of environment must be given more importance at the teacher training institutions.