Liselerde okutulmakta olan lise I. sınıf matematik kitaplarının değerlendirilmesi
The Evaluation of mathematics text books which are used at the first classes of high schools
- Tez No: 105645
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NECLA TURANLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Matematik, Education and Training, Mathematics
- Anahtar Kelimeler: Lise I Matematik Ders Kitabı, Matematik Eğitimi, Matematik Dersi, Highschool, Mathematics Coursebook, Mathematics Education, Mathematics Course Advisor Assistant Professor. Dr. Necla TURANLI, Hacettepe University, Faculty of Education, Branch of Secondary Education Science and Mathematics
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
LİSELERDE OKUTULMAKTA OLAN LİSE I. SINIF MATEMATİK KİTAPLARININ DEĞERLENDİRİLMESİ Sevgi Şahin Hacettepe Üniversitesi, Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanlar Bölümü ÖZ Bu tez lise I. sınıflardaki matematik derslerinde okutulan ders kitaplarının ve yardımcı kitapların öğrenmeyi sağlamadaki ve ÖSS'ye katkıları yönünden öğretmen ve öğrenci görüşlerini belirlemek amacıyla hazırlanmıştır. Bu tezde İstanbul ili dahilinde, Çağaloğlu Anadolu Lisesi, Bahçelievler Anadolu Lisesi, Adnan Menderes Anadolu Lisesi, özel Safiye Sultan Kız Lisesi, Ataköy Cumhuriyet Lisesi, Pertevniyal Anadolu Lisesi, özel Arel Koleji, Ataköy Lisesi ve Bahçelievler Lisesi'nde görev yapan öğretmenler ile bu okullardaki öğrenciler denek olarak kullanılmıştır. Bu çalışmada ortaya çıkan sonuçlara göre, Lise I. Sınıflarda okutulan matematik ders kitaplarının öğrenmeyi sağlamadaki. ve ÖSS'ye katkılarının, öğretmen anketinin sonuçlarına göre yeterli olduğu söylenebilir. Ancak öğrenci anketi sonuçlarına göre, kullanılan kitapların yeterli olmadığı ve yeniden gözden geçirilmesinin gerekli olduğu kanısına varılmıştır.
Özet (Çeviri)
THE EVALUATION OF MATHEMATICS TEXT BOOKS WHICH ARE USED AT THE FIRST CLASES OF HIGH SCHOOLS Sevgi Şahin Hacettepe University, Faculty of Education, Branch of Secondary Education Science and Mathematics ABSTRACT The subject of this thesis is to determine the teachers and students opinions about the contributions of mathematics coursebooks used for first year in high school grades. The data used for this thesis were collected with the questionnaire technique as a research instrumentation. The questions in the questionnaire were prepared after reviewing the literature and were revised after experts comments. The subjects of this thesis were matematics teachers and students at Bahçelievler Anatolian High School, Bahçelievler High School, Adnan Menderes Anatolian High School, Anatolian Cağaloğlu High School, Privat Arel High School, Privat Safiye Sultan High School, Pertevniyal Anatolian High School, Ataköy Cumhuriyet High School, and Ataköy High School in İstanbul. The questionnaire used in the thesis includes the explenation, form and level of student's interests and expectations of mathematics course books and whether or not the commission should select mathematics coursebooks used in high schools and the educational level of the teachers. The collected data were analysed with percentage, frequency and cross tables method. According to the results obtained from this research, it is conluded that mathematics coursebooks used in high school 1 st grades were effective enough in the learning of mathematics and that present course books must inevitably be reconsidered.