Socio-economic transformation in GAP region
  1. Tez No: 10566
  2. Yazar: MÜGE ŞENSAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. DURAN TARAKLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
  6. Anahtar Kelimeler: Sosyo-ekonomik dönüşüm, toprak mülki yeti, üretim ilişkileri, küçük meta üretimi, Socio-economic transformation, land ownership, production relations, petty commodity production
  7. Yıl: 1990
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bölge Planlama Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 267
Özet
ÖZET gap bölgesinde sosyo-ekonot k dönosom ŞENS AL, Müge Yüksek Lisans Tezi, Bölge Planlama Bl. Tez Yöneticisi : Prof. Dr. Duran Taraklı EYLÜL 1990, 187 Sahife Bu çalışmanın amacı Güneydoğu Anadolu Projesinin (GAP) uygulanması ile kırsal kesimin kendi İçsel dinamikleri sonucu oluşabilecek sosyo-ekonomik dönüşümler üzerine inceleme yapmaktır. Yaygın küçük topraklı ve toprak sız ailelerin bir arada bulunduğu diğer yandanda Türkiye- ye göreceli olarak çok sayıdaki büyük mülklerin egemen liğinin söz konusu olduğu bölgede sulama sonrası toprak dağılımında ve üretim ilişkilerinde mutlak dönüşümler gerçekleşecektir. Bu çalışmada öne sürülen tez, küçük mülkiyetin ekonomi ya da ekonomi dışı süreçlerle varlığını sürdüreceği ve yeni bir toprak sahipliği yapısının oluşacağı üzerine temellendirilmiştir. Bu amaçla çalışmada ilk olarak küçük meta üreticiliğinin korunma mekanizmaları hem ekonomik nemde tarihsel belirleyiciler aracılığıyla açıklanmaya çalışılmıştır. -v-Bir sonraki aşamada ise makro istatistikler kullanılarak Türkiye ve bölgenin kırsal yapısındaki dönüşüm süreçleri incelenmiş ve bir takım çıkarımlarda bulunul muştur. Son olarak, bölgenin GAP kapsamındaki sulamaya erken geçen Diyarbakır-Deyegeçldi alanında, köy bazında incelemeler yapılarak, içsel dinamikler sonucu oluşan sosyo-ekonomik dönüşüm araştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT SOCIO-ECONWIC TRANSFORMATION IN GAP REGION ŞENSAL, Müge M.S. in Regional Planning Supervisor: Prof. Dr. Duran Taraklı SEPTEMBER 1990, 187 pages The main purpose of this study is to analyze the socio-economic transformations which occur as a consequence of internal dynamics of rural areas, that may arise by the implementation of Southeastern Anatolia Project (GAP). After irrigation, absolute tran format ion s will be realized in land distribution and production relations within the region, where, petty land owned and landless families are very much in common and on the other hand where large land owners are very dominant, compared to the nation: The thesis of this study is based on, the survival of the petty land ownership by economic or non-economic processes and the establishment of a new land ownership system. -iii-In this study, to achieve this purpose, as a first step the survival mechanisms of petty commodity production are evaluated, considering the economic and historical determinants. In the second stage, by using the macro statistical data the rural structural transformation processes of the region and Turkey are analyzed and some outcomes are determined. Finally, surveys are made on the village basis, in Diyarbakır-Devegeçidi area, where early GAP irrigation is implemented, to evaluate the socio-economic transformations which occur as a consequence of internal dynamics.