The Impact of industrial estates in decentralization process of industry İzmir-Manisa case study
  1. Tez No: 10565
  2. Yazar: SEMA CİNGÖZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYDA ERAYDIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
  6. Anahtar Kelimeler: İmalat sanayii, mekansal dinamikler, merkezden uzaklaşma süreci, devlet müdahalesi, mekansal olgular, arazi, işçi, sermaye. ıı, Manufacturing industry, locational dynamics, decentralization process, state intervention, locational aspects, land, labour, capital
  7. Yıl: 1990
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bölge Planlama Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 232
Özet
SANAYİ BÖLGELERİMİN ENDÜSTRİNİN MERKEZDEN UZAKLAŞMA SÜRECİNE ETKİLERİ IZMİR-MAN1SA ÖRNE?İ CÎNGÖZ, Sema Mimarlık Fakültesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü Bölge Planlama Programı, Y. Lisans Tezi Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Ayda ERAYDIN Eylül 1990, 220 Sayfa ÖZET Bu çalışmanın amacı imalat Sanayinin Metropolitan Alan içerisindeki mekansal değişmenin altında yatan dina miklerin ve merkezden uzaklaşma sürecinin irdelenme sidir. Arazi, işçi, sermaye gibi fiziki olgular ve devlet müdahalasi sanayiinin merkezden uzaklaşmasını motive eden başlıca iki unsur olarak analiz edilmiştir. Îzmir-Manisa Metropolitan Alanı, çalışma alanı olarak ele alınmıştır. Sayısal analizler, sanayinin ça lışma alanı ve Türkiye içerisindeki merkezden kaçma eği limine neden olan dinamikleri ve yönlendirici faktörleri anlamak amacıyla endüstrinin sektörel, mekansal ve yapı sal özelliklerinin incelenmesine dayanmaktadır.
Özet (Çeviri)
THE IMPACT OF INDUSTRIAL ESTATES IN DECENTRALIZATION PROCESS OF INDUSTRY İZMÎR-MANÎSA CASE STUDY CİNGÖZ, Sema M.S. in Regional Planning Supervisor: Assoc. Prof. Jr. Ayda ERAYDIN September, 1990/220 Pages ABSTRACT The aim of this study is to analyze the dynamics behind the locational change of different manufacturing industrial sectors and decentralization process within metropolitan areas. Physical aspects like land, labour, capital and state intervention are two issues which are analyzed as the main motivations of the industrial decentralization process izmir-Iianisa Metropolitan Area is taken as the study area. The emprical research iş based on the industrial activities in terms of sectoral, spatial and structural attributes of firms in order to understand the dynamics and the motivations of decentralization of industry in the study area and in Turkey. /