Van ekolojik koşullarında yetiştirilen bazı nohut (cicer arietinum l.) çeşitlerinin verim ve kalite özelliklerinin belirlenmesi
Determination of efficiency and quality characteristics of some chickpea (Cicer arietinum L.) variated by Van ecological conditions
  1. Tez No: 507939
  2. Yazar: MEHMET ŞERİF SARIMURAT
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HALUK KULAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Kalite kriterleri, Nohut, Verim, Verim öğeleri, Chickpea, Yield, Yield elements, Quality criteria
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
Bu çalışmada, Van ekolojik şartlarında bazı nohut çeşitlerinin verim ve teknolojik özelliklerinin ortaya konulması amaçlanmıştır. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Ziraat Fakültesi'ne ait arazide tescil edilmiş 12 nohut çeşidi kullanılarak yapılan çalışma tesadüf blokları deneme desenine göre üç tekrarlamalı olarak yürütülmüştür. Yapılan çalışmada nohutta bitki boyu, bitkide dal sayısı, bitkide bakla sayısı, birim alan tane verimi, ilk bakla yüksekliği, bitkide tane sayısı, yaş ağırlık, 100 tane ağırlığı gibi verim özellikleri ile su alma kapasitesi, su alma indeksi, kül oranı, protein oranı, ıslak hacim, elek testi ve pişme süresi gibi teknolojik özellikler tetkik edilmiştir. Çalışma sonucunda tetkik edilen etkenlerin ekseriyetinin çeşitlerin özelliklerinden önemli derecede etkilendikleri ortaya konulmuştur. En yüksek tane verimi 162.83 kg/da ile Hasanbey çeşidinden elde edilirken en düşük tane verimi 111.73 kg/da ile Azkan çeşidinden elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to reveal the yield and technological characteristics of some chickpea species in the ecological conditions of Van. The study being used 12 chickpeas which were enrolled in the land of the Faculty of Agriculture of Van Yüzüncü Yıl University was carried out with three replications according to randomized blocks trial design. In the study conducted, yield characteristics such as chickpea plant height, number of branches in the plant, number of beans in the plant, yield per unit area, first bean height, number of seeds per plant, wet weight, weight of 100 seeds and technological characteristics such as water uptake index, ash ratio,protein rate, wet volume, sieve test and baking time were explored. The results of the study revealed that most of the factors investigated were significantly influenced by the characteristics of the varieties. The highest grain yield was obtained from the Hasanbey species with 162.83 kg / da and the lowest grain yield was obtained from the Azkan species with 111.73 kg / da.