Bazı aminlerin sepiolit üzerindeki adsorpsiyonu
Adsorption of some amines on sepiolite
- Tez No: 105732
- Danışmanlar: PROF. DR. HASAN CEYLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Adsorpsiyon, Sepiolit, Amin adsorpsiyonu, Adsorption, Sepiolite, Amine adsorption. m
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
ÖZET BAZI AMİNLERİN SEPİOLİT ÜZERİNDEKİ ADSORPSİYONU KAZANCI, Zeynep Gülcan Yüksek Lisans Tezi, Fizikokimya Anabilim Dalı Tez Danışmanı: Prof. Dr. Hasan CEYLAN Temmuz 2001, 70 sayfa Bu çalışmada anilin, N-metil anilin ve N,N-dimetil anilin'in geri akış altında sepiolit üzerine adsorbe etkisi incelendi. Bu aminlerin adsorpsiyonları IR- spektroskopisi ile incelendi. Aminleri adsorplamış killerin KBr diskleri hazırlandı. Bu diskler oda sıcaklığından başlayarak 50, 100, 150, 200, 250, 300, 350 ve 400 °C'de ısıtıldı. Her sıcaklığa ısıtıldıktan sonra desikatörde oda sıcaklığına soğutulan disklerin İR spektrumları alındı. Spektrumların incelenmesinden aminlerin, kilin yarık ve çatlaklarında tutunmuş su ile etkileşerek veya suyun bir kısmı ile yer değiştirerek adsorplandıkları tespit edildi. Ayrıca kilin yapısında bulunan ve çatlak yüzeylerine rastlayan Mg ve SiO gruplarının da aminlerle etkileştikleri tespit edildi.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT ADSORPTION OF SAME AMINES ON SEPIOLITE KAZANCI, Zeynep Gülcan Master Thesis, Main Science Branch of Physicalchemistry Supervisor: Prof. Dr. Hasan CEYLAN July 2001, 70 pages In this study, aniline, N-methyl aniline and N,N-dimethylaniline were adsorbed on sepiolite, under reflux. The adsorptions of these amines were examined by infrared spectrophotometry. KBr discs of clay which adsorbed amines were prepared. These discs were heated under different temperature values ranging from room temperature to, 50, 100, 150, 200, 250, 300, 350 and 400 °C. After heating at each degree, discs were cooled down to room temperature at desiccator and their IR spectrums were taken. After examining the spectrums it was found that amines were adsorbed either by the interaction of water kept in the split and cracks of clay or by replacing an amount of the water. In addition it was proved that they interacted with amines of Mg and SiO groups residing in the cracks and naturally found in the structure of the clay.