Samsun ili Vezirköprü yöresinde yaygın kullanılan yağmurlama başlıklarının performans değerlendirmesi
Performance evaluation of springler heads in common use in Vezirkopru district of Samsun province
  1. Tez No: 473124
  2. Yazar: BÜŞRA KOÇ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SERVET TEKİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Yağmurlama başlığı, Christiansen Eşdağılım Katsayısı, Dağılım türdeşliği, Sprinkler heads, Christiansen's Uniformity Coefficient, Distribution Uniformity
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyosistem Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 65
Özet
Bu çalışma Samsun ilinin Vezirköprü ilçesine bağlı Çalköy tarım alanlarında yaygın olarak kullanılan 3 farklı yağmurlama başlığının su dağlım performanslarını değerlendirmek, amacıyla 2016 yılında yürütülmüştür. Çalışmada yöre çiftçisi tarafından yaygın kullanılan İbis, Bereket-2 ve Skipper yağmurlama başlıkları test edilmiştir. Bu değerlendirme çalışmasında Christiansen Eşdağılım Katsayısı (CU), dağılım türdeşliği (DU), yağmurlama baslık basıncı ve değişimi, yağmurlama başlık debisi ve değişimi, sulama suyunun tarla yüzeyine dağılımı ile sulama yeterliliği değerlendirilmiştir. Çalışma sonucunda İbis yağmurlama başlığı için en uygun tertip sisteminin 12x18 olduğu ve 2.0 atm işletme basıncı altında CU değerinin en yüksek değer olan %95.0 olduğu, Bereket-2 yağmurlama başlığı için bu değerin 1.0 atm basınç altında CU değerinin %93.6 olduğu ve Skipper yağmurlama başlık için en yüksek CU değerine 1.5 atm basınç altında 6x6 tertip sisteminde %95.2 değerlerde olduğu belirlenmiştir. Ayrıca debi ve basınç değişimlerinin izin verilen sınırların üzerinde olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca en yüksek DU değerleri İbis yağmurlama başlığı için 1 atm basınç altında 6x6 tertip sisteminde 93.6, Bereket-2 için 1.0 atm basınç altında 6x6 tertip sisteminde %92.1 ve Skipper için 1.5 atm basınç altında 6x6 tertip sisteminde %93.0 olarak belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted in 2016 to evaluate the water dispersion performances of 3 different sprinkler heads used commonly in Vezirköprü district's Çalköy fields of Samsun province. In the present study İbis, Bereket-2 and Skipper sprinkler heads used extensively by local farmers were tested to determine their Christiansen's uniformity coefficient (CU), distribution uniformity (DU), sprinkler head pressure and variations, sprinkler head flow rate and variations, distribution of irrigation water to field surface and irrigation adequacy values. It was found that under 2 atm operation pressure the CU was %95 and optimal layout system was 6x6 for İbis sprinkler head, CU was %93.6 under 1 atm pressure for Bereket-2 sprinkler head and CU was %95.2 under 1.5 atm pressure with 6x6 layout system for Skipper sprinkler head. Also it was found that flow rates and pressure variations were above the allowed limits and highest DU values for İbis under 1 atm pressure with 6x6 layout was %93.6, for Bereket-2 under 1.0 atm pressure with 6x6 layout was %92.1 and for Skipper under 1.5 atm pressure with 6x6 layout was %93.0.