Re, Pt, Au elementlerinin LX- ışını şiddet oranlarının enerjiye bağımlılığı
Energy dependence of L X-Ray intensity ratios for elements Re, Pt, Au
- Tez No: 105890
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ADNAN KÜÇÜKÖNDER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: X-Işmı floresans, Şiddet oranları
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 54
Özet
Renyum (Re), Platin (Pt) ve Altın (Au) elementlerinin 14.384, 17.181, 25.770, 32.890 ve 59.543 keV deki L x-ışını şiddet oranlan teorik. olarak hesaplandı. Ayrıca elemetler Am-241 radyoizotop kaynağından yayımlanan 59.543 keV lik Gama (y) fotonlan ile uyarıldı ve elementlerden yayımlanan karakteristik L X- ışınları 5.9 keV de rezülasyonu 155 eV olan Si(Li) dedektör ile sayıldı. Deneyden önce, dedektör verimliliği ve soğurma düzeltmesi faktörleri belirlendi. 59.543keV deki deneysel değerler teorik değerler ile karşılaştırıldı. Teorik değerlerden, Lp/La, L./La şiddet oranlarının artan uyarma enerjisi ile arttığı, ancak L/La şiddet oranının uyarma enerjisine bağımlı olmadığı sonucuna varıldı.
Özet (Çeviri)
L x-rays intensity ratios were theoretically calculated for the elements Rhenium (Re), Platinum (Pt) and Gold (Au) at energies 14.384, 17.781, 25.770, 32.890, 59.543 keV. The elements were also excited by 59.543 keV gamma (y) rays emitted from Am-241 radioisotope source and characteristic L x-rays emitted from the elements were counted by means of Si(Li) dedector Which has a resolution 155eV at 5.9 keV Before the experiment, dedector efficiency and self absorbtion correction factors have been carried out. The experimantel values were compared with theoretical values at 59.543 keV. From the theoretical values, it was concluded that Lp/La, L./La intensity ratios increse with the increasing excitation energy, but L/La intensity ratios arent dependent on excitation energy. Key words :X-ray fluorescence, Intensity ratios n