Development of pollutant transport model and treatment strategies for Konya (closed) basin
- Tez No: 10590
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SELÇUK SOYUPAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: kirlilik taşınım modeli, evsel ve endüstriyel atıksu, atıksu arıtımı, su kalite yönetimi, arıtma tesisi tasarımı, (birincil+ikincil+ileri) arıtım
- Yıl: 1990
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 155
Özet
ÖZET KONYA KAPALI HAVZASI İÇİN KİRLİLİK TAŞINIM MODELİ VE ARITIM STRATEJİLERİNİN GELİŞTİRİLMESİ ŞAHİN, Deniz yüksek Lisans Tezi, Çevre Müh. Bölümü Tez Yöneticisi : Doç. Dr. Selçuk Soyupak Ağustos 1990, (140) sahife Bu çalışma, Konya şehri drenaj suları ile birlikte evsel ve endüstriyel atıksularmın deşarj edildiği drenaj kanalı boyunca kirlilik taşınım modelinin geliştirilmesi, halihazırda ve gelecekte Tuz Gölü 'ne girmesi beklenen kirlilik yüklerinin tahmini amacına yöneliktir. Ayrıca, gelecekte muhtemel kirlilik problemlerini en aza indirmek için pissu arıtım alternatiflerinin geliştirilmesi amaçlanmıştır. Arıtımsız ve önerilen arıtım alternatifi şartları altında Tuz Gölü 'ne taşınan kirlilik yüklerinin tahmininde, su kalite idaresinde uygulanabilir bir yaklaşım plan kirlilik taşınım modelleme programı (QUAL2E) uyarlanıp kullanılmıştır.Pis su arıtım stratejilerinin geliştirilmesi ve önerilen arıtma tesisinin tasarımı, U.S. Environmental Protection Agency (EPA) tarafından geliştirilen bir bilgisayar paket programı (CAPDET-PC) kullanılarak yapılmıştır. Arıtımlı ve arıtımsız kanal suyunun elde edilen simulasyon sonuçlarının mukayesesi, halihazırda kanalda, yılın yaz döneminde mevcut olan anaerobik şartların gelecekte aerobik şartlara dönüşeceğini ve (birincil+ikincil+ileri) arıtım teknolojileri uygulandığında nüfusa ve endüstriyel gelişime paralel olarak artacak olan muhtemel kirlilik probleminin kabul edilebilir bir seviyeye düşürülebileceğini göstermiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DEVELOPMENT OF POLLUTANT TRANSPORT MODEL AND TREATMENT STRATEGIES FOR KONYA (CLOSED) BASIN ŞAHİN, Deniz M.s. in Environmental Engineering Supervisor : Assoc. Prof. Dr. Selçuk Soyupak August 1990, 140 pages The present study is intended to develop the pollutant transport model along the drainage canal of Konya City which carries domestic and industrial wastewaters of the city together with the drainage waters and to estimate the present and predicted future pollutional fluxes reaching to the Tuz Gölü. Further, development of the wastewater treatment alternatives was aimed in order to minimize the possible pollution problems in future. In order to estimate the pollutant fluxes transported to the Tuz Gölü under no treatment and suggested treatment alternative conditions, pollutant transport modelling computer program (QUAL2E) which is an applicable approach for the water quality management was adopted and used. iiiDevelopment of wastewater treatment strategies and design of the suggested treatment plant were carried out by the use of a computer program (CAPDET-PC) which was developed by U.S. Environmental Protection Agency (EPA). The comparison of the obtained simulation results of the canal water with treatment and without treatment alternatives shows that, anaerobic conditions along the canal which is already present in dry season of the year will be converted to aerobic conditions in future and possible pollution problems that will increase in parallel to the increasing population and industrial development can be reduced to acceptable levels by application of (primary+secondary+advanced treatment) technologies. Key Words pollutant transport model, domestic and industrial wastewater treatment, water quality management, treatment plant design, (primary+secondary+advanced) treatment Science Code: 615.02.01 IV