Burdur yerleşim alanı ve çevresinin hidrojeoloji incelemesi
Hydrogeological investigation of Burdur residential area and its surrounding
  1. Tez No: 106090
  2. Yazar: ZÜHRE ALA
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ALİ YALÇIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Burdur, hydrogeology, water chemistry
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
Ill ÖZET Bu çalışma Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Jeoloji Anabilim Dalı Uygulamalı Jeoloji programında Yüksek Lisans Tezi olarak hazırlanmıştır. İnceleme alam Göller Bölgesinde yer almaktadır. İnceleme alam ve çevresinin 1/50000 ölçekli jeoloji haritası hazırlanmıştır. Bölgede yüzeylenen birimler otokton ve allokton olarak ayrılmıştır. Otokton birimler Oligosen yaşlı Karaburun formasyonu, Pliyosen yaşlı Burdur formasyonu, alüvyon, yamaç molozu ve birikinti konisinden oluşmaktadır. Allokton birimleri ise Gökçebağ karmaşığı oluşturur. İnceleme alanında gözlenen birimlerin litolojilerine göre hidrojeolojik özellikleri belirlenmiştir. Buna göre birimler; geçirimsiz, yan geçirimli ve geçirimli olarak değerlendirilmiş ve bölgenin hidrojeoloji haritası yapılmıştır. İnceleme alanında yüzeyden alman statik su değerleri ölçülerek Mayıs 2000 dönemi için yeraltısuyu seviye haritası yapılmıştır. Yeraltısuyu akım yönü Burdur Gölüne doğrudur. Akiferlerin hidroloji parametreleri Thies ve Jacob yöntemlerine göre belirlenerek açıklanmıştır. Burdur yerleşim merkezi ve çevresi için meteorolojik verilere göre su bilançosu hazırlanarak emniyetli kullanılacak su miktarı 4,68 xl06 m3/yıl olarak hesaplanmıştır. Burdur yerleşim ve çevresinde bulunan sondaj kuyuları açıldıkları zamanda yapılan kimyasal analiz sonuçlarına göre sular Wilcox, ABD tuzluluk laboratuvarı, Piper ve Schoeller diyagramları ile kimyasal olarak sulama, içme ve kullanma amaçlarına göre sınıflamalar yapılmıştır. ANAHTAR KELİMELER:Burdur, hidrojeoloji, su kimyası
Özet (Çeviri)
IV ABSTRACT This study submitted to the Graduate School of Natural and Applied Science of Süleyman Demirel Umversity in Partial füllfillment of the requirements for the master thesis in Geological Engineering Department. The study area has been located in Göller region. Geological map of 1/50 000 scale were prepared. Outcrops are differented autochthon and allochthon in this area. Autochthon is consist of Pliocene aged Burdur Formation, and Karaburun Formation, alluvium, slope debris and alluvial fan. Allochthon unit is consist of Gökçebağ complex. Hydrgeological properties of the units which is observed in the study area is determined. According to the results, units are evaluated impermeable, semi - permeable, permeable and hydrogeological map of the area has been drawn. In the study area, statical water level was measured and groundwater level map has been drawn of May 2000. Groundwater direction is to Burdur Lake. Hydrogeology parameter of aquifer is explained Thies and Jacop methods. According to the meteorologic data, the underground water potential was measured approximately 4,68 xlO6 m3/year from the research findings, according to the chemical analysis results Wilcox, USA salinity laboratory, Piper and Schoeller diagram has been used and classified. In the Burdur city center and its surrounding area.