Dizel motorlarında dizel yakıtı ve LPG kullanımının performans ve emisyona etkisi
Effects on performance and emission of using diesel fuel and LPG on the diesel engines
- Tez No: 106156
- Danışmanlar: PROF. DR. KAZIM ÇARMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Sıvılaştırılmış petrol gazı, dizel motorları, dizel emisyonları, çift yakıtlı motorlar
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi DtZEL MOTORLARINDA DİZEL YAKITI VE LPG KULLANIMININ PERFORMANS VE EMİSYONA ETKİSİ Murat CİNİVİZ Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Makine Eğitimi (Otomotiv) Anabilim Dalı Danışman : Prof. Dr. Kazım ÇARMAN Bu çalışmada, Dizel ve ağırlık olarak %30 LPG + %70 Dizel yakıtının, performans ve emisyon parametrelerine etkisi incelenmiştir. Bu amaçla tek silindirli direkt püskürtmeli bir dizel motoru LPG+Dizel yakıtı ile çalışabilecek şekilde modifiye edilmiştir. Sonuçta çift yakıtlı çalışmada motor torku ve gücü %5,8 oranında artmakta ve ayrıca emisyonlar değerlerinden, NOx'te %5,9, k faktöründe ise 1/9 oranında tek yakıtlı çalışmaya göre iyileşme olmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis EFFECTS ON PERFORMANCE AND EMISSION OF USING DIESEL FUEL AND LPG ON THE DIESEL ENGINES Murat CİNİVİZ Selçuk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Machinery Education Supervisor : Prof. Dr. Kazım CARMAN 2001, 86 pages Jury : Prof. Dr. Kazim CARMAN Prof. Dr. Hüseyin Ö?ÜT Assoc. Prof. Dr. Saim KOÇAK In this study, the effect on engine performance and emission parameters of diesel fuel and (70% diesel and 30%LPG by weight) LPG mixture has been investigated. For this purpose, a single cylinder direct engine was modified to be able to operate with LPG+Diesel Fuel. As a result, the dual fuel operation when compered with the single operation, engine moment and power were increased 5,8%, and NOx emission and k factor were decreased 5,9% and 1/9 respectively. Key Words : Liquified Petroleum Gase, diesel engines, diesel emissions, dual fuel engine.