Bazı amino bileşiklerinin metal ekstraksiyonu ve transportu
Metal extraction and transport of some amino compounds
  1. Tez No: 106166
  2. Yazar: İSA BALCI
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. UFUK SANCAR VURAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Ekstraksiyon, Dağılma, Membran, Transport, Alkali, Toprak Alkali, Extraction, Distrubition, Membrane, Transport, Alkali, Earth Alkali
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
ÖZET YÜKSEK LİSANS TEZİ BAZI AMİNO BİLEŞİKLERİNİN METAL EKSTRAKSİYONU VE TRANSPORTU İsa BALCI Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Kimya Anabilim Dalı Danışman: Yrd.Doç.Dr. Ufiık Sancar VURAL 2001, Sayfa: 80 Jüri Prof. Dr. Salih YILDIZ Doç. Dr. Tevfık AT ALAY Yrd. Doç. Dr. Ufuk Sancar VURAL Bu çalışmada, amino alkollerden elde edilen, l-Benzaldoximo-3-morfoline-2-propanol (Ll) ve l-A3-Tetrahydrobenzaldoximo-3-piperidine-2-propanol (L2) bileşikleri ligand olarak kullanıldı. Bu bileşiklerin, kloroformda alkali metaller (Na+, K+) ve toprak alkali metalleri (Ca+2, Mg+2, Ba+2) ekstraksiyonu çalışıldı. Ayrıca membran transport özelliği incelendi. Ekstraksiyon ve membran transport işleminde en uygun pH ve iyonik şiddet belirlendi. Ligandların, pH=3'de K+, pH=9,6'da Ba'2, Mg'2 için yüksek %Ex değerlerine sahip olduğu gözlendi. Sonuç olarak, ilaç endüstrisinde kullanılan bu tür bileşiklerin ekstraksiyon özellikleri araştırıldı.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc.Thesis METAL EXTRACTION AND TRANSPORT OF SOME AMINO COMPOUNDS İsa BALCI Selçuk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Chemistry Supervisor: Yrd.Doç.Dr. Ufuk Sancar VURAL 2001, Page: 80 Jury Prof. Dr. Salih YILDIZ Assoc. Prof. Dr. Tevfik AT ALAY Assist.Prof.Dr. Ufak Sancar VURAL In this study, the compounds of l-Benzaldoximo-3-morfoline-2-propanoI (LI) and 1-A3- tetrahydrobenzaldoximo-3-piperidine-2-propanol (L2) were used as ligand, and these compounds were obtained from amino alcohols. The extractions of these compounds in chloroform were studied by alkali (Na+, K4) and earth alkali metals (Ca+2, Mg+2, Ba+2). In addition, membrane transport properties of these ligands were investigated. Optimum pH and ionic strength were determined to extraction processes and membrane transport. It was observed that ligands have values of high %Ex for K+ at pH=3, for Ba+2 and Mg+2 at pH=9,6. In the result, extraction properties of these compounds which are used pharmaceutical industry, were investigated.