Genel liselerde okutulan trigonometri konularının öğretiminde öğrencilerin yanılgıları, yanlışları ve trigonometri konularına karşı öğrenci tutumları üzerine bir araştırma
  1. Tez No: 106177
  2. Yazar: AHMET DOĞAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HASAN ŞENAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Matematik, Education and Training, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: Trigonometri öğretimi, Birim Çember, Açı, Yanılgılar. m, Teaching Trigonometry, Unit circle, Angle, Fallacys. IV
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 119
Özet
ÖZET GENEL LİSELERDE OKUTULAN TRİGONOMETRİ KONULARININ ÖĞRETİMİNDE ÖĞ RENCİLERİN YANILGILARI, YANLIŞLARI VE TRİGONOMETRİ KONULARINA KARŞI ÖĞ RENCİ TUTUMLARI ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA. Ahmet DOĞAN Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Matematik Ana Bilim Dalı Danışman : Prof. Dr. Hasan ŞENAY 2001, Sayfa: VH+ 113 Jüri : Prof. Dr. Hasan ŞENAY Prof. Dr. Dursun TAŞÇI Doç. Dr. Durmuş BOZKURT Doç. Dr. Halil ARDAHAN Yrd. Doç. Dr. Hacı SULAK Bu araştırmada; Genel Liselerde okutulan trigonometri konuları hakkında öğrencilerin düşünceleri ve trigonometri konularının işlenişi ile ilgili olarak öğrencilerin görüşleri alındı. Trigonometri konuların da hangi yanılgılara sahip oldukları ve alınması gereken tedbirlerin neler olacağı sorularına cevap arandı. Araştırmada Konya İli Evren olarak seçildi. Konya'nın kazaları sosyo-ekonomik seviyelerine göre A, B, C olmak üzere üç gruba ayrıldı. İlçe merkezlerindeki genel liselerin 2. sınıf öğrencilerinden toplam 1316 öğrenciye; araştırmacı tarafından çoktan seçmeli olarak geliştirilmiş olan,“Trigonometri Düşünceler Anketi (B-l), Trigonometri Bilgi Formu (B-2) ve Trigonometri Teşhis Testi (B-3)”olmak üzere üç ayn test uygulandı. Elde edilen veriler değerlendirildi. Öğrencilerin %21,89'unun trigonometri konularını sevdiği, % 45,52 oranında öğrencinin de trigonometri konularını sevmediği tespit edildi.“Trigonometrinin adını bile duymak istemem”diyen öğrenciler % 30,93 oranındadır. "Elimde olsa trigonometri okumazdım diyen öğrencilerin oram % 46,43 'tür. Öğrencilerin; trigonometri konularını mecbur oldukları için oku dukları, hayatta bir işlerine yaramayacağı, okutulmasının bile anlamsız olduğu gibi kaygı verici saplantı lar içinde oldukları görüldü. % 51,75 oranında öğrenci derslerin işlenişinde, konu ile ilgili materyallerin kullanılmadığını belirtmiştir. ÖSS.de trigonometriden soru sorulmayışınm, trigonometri konularını öğ renme isteğini azalttığını belirten öğrenciler % 65,35 oranındadır. Öğrencilerin toplam % 65,96'sı, seviye gruplarında öğrenmenin daha kolay olduğu düşüncesindedir. öğrencilerin trigonometrik kavramları karıştırdıkları, trigonometrik denklemlerin çözümünde, öz deşliklerin kullanılmasında, birim çemberin kullanılmasında, trigonometrik fonksiyon değeri ile açmm ölçüsünü ayırmada ciddi güçlükler içinde oldukları tespit edildi, özellikle sadeleştirme işlemlerinde, sayılarla ilgili yanılgılarından kaynaklanan yanlışlar yaptıkları görüldü. Geometrik şekillere dayalı trigo nometri sorularında öğrencilerin başarısız oldukları, formüllere uygulayabilecekleri sorulan daha kolay yaptıkları tespit edildi.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A RESEARCH ON MISCONCEPTIONS AND MISTAKES OF THE STUDENTS AND THEIR ATTITUDES TOWARDS THE TRIGONOMETRY SUBJECTS WHICH ARE TEACHING IN THE HIGH SCHOOLS. Ahmet DO?AN Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Mathematics Supervisor : Prof. Dr. Hasan ŞENAY 2001, VH + 113 pages. Jury : Prof. Dr. Hasan ŞENAY Prof. Dr. Dursun TAŞÇI Doç. Dr. Durmuş BOZKURT Doç. Dr. Halil ARDAHAN Yrd. Doç. Dr. Hacı SULAK In this research the opinions of the students about the trigonometry subjects and explanations of the trigonometry subjects in the high schools are taken. The answer of the questions that the students have which misconceptions about the trigonometry subjects and. What can be the necessary measures for this misconceptions are looked for. Konya is chosen as a universe in this research. The districts of Konya are divided into three groups as A, B, C according to their social and economical conditions. Three multiple choice test B-l, B-2, B-3 which are developed by the researcher are applied to the 1316 students at the second class of the high schools in this districts. The data's which are found are discussed. As a result we obtained that % 21,89 of the students like the trigonometry subjects, % 45,52 of the students do not like the trigonometry subjects, and % 30,93 of the students say that they do not want to hear about the trigonometry and according to the opinions of the % 46,43 of the students, they do not want to study on trigonometry, and they say that these subjects are not necessary for their daily life and for this reason it is meaningless to learn the trigonometry. % 51,75 of the students say that the materials belonging to the subjects do not used. % 65,35 of the students think that then- wishes on learning trigonometry are diminished since questions on trigonometry are not asked in ÖSS. % 65,96 of the students think that learning is more easy when the levels of the students are almost same. It is examined that the students confuse the trigonometric conceptions and they have troubles in solving. Trigonometric equations and in using trigonometric identities and unit circle, and in distinguish ing the value of the trigonometric function from the measure of the angle and especially and cancellation operations they make mistakes because of their misconceptions about numbers and it is also examined that the students are more successful at the questions which can be solved only by using trigonometric formulas that the questions with the geometrical shapes.