Digital görüntü kalitelerinin tanımlanması üzerine bir çalışma
A study on digital image quality definition
  1. Tez No: 106185
  2. Yazar: ÖMER KAAN BAYKAN
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. FERRUH YILDIZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: Digital görüntü kalitesi, MTF, çözünürlük, masa üstü tarayıcı, renk uzayı
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
ÖZET YÜKSEK LİSANS TEZİ DİGİTAL GÖRÜNTÜ KALİTELERİNİN TANIMLANMASI ÜZERİNE BİR ÇALIŞMA Ömer Kaan BAYKAN Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Bilgisayar Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman: Doç.Dr. Ferruh YILDIZ 2001, 70 Sayfa Jüri : Doç.Dr. Ferruh YILDIZ Doç.Dr. Fatih BOTSALI Doç.Dr. Şirzad KAHRAMANLI Bu çalışmada, digital görüntü kavramı incelenmiş bu amaçla görüntü kalitesine etki eden unsurlar ve görüntü oluşturmak için kullanılan cihazlardan masa üstü tarayıcıların yapısı ve çalışma şekli ile görüntüleme cihazlarının görüntü kalitesine etkileri incelenmiştir. Bu amaçla uluslararası, alanda fotoğraf, görüntü kalitesi ve optik sistemler ile ilgilenen organizasyonların görüntü kalitesi üzerine belirledikleri kriterler sunulmuştur. Yine bu organizasyonların ürettikleri test parçalan, geliştirilen uygulama programlan vasıtası ile deneysel uygulamalara tabi tutularak görüntü kalitesi ve görüntünün kalitesine etkiyen faktörler incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MS Thesis A Study on Digital Image Quality Definition Ömer Kaan BAYKAN Selçuk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Computer Engineering Supervisor: Assoc.Prof Dr. Ferruh YILDIZ 2001, 70 Pages Jury : Assoc.Prof.Dr. Ferruh YILDIZ Assoc.Prof.Dr. Fatih BOTSALI Assoc.Prof.Dr. Şirzad KAHRAMANLI In this study, digital image concept has been studied. Besides this, the factors effecting the digital image quality, the structure and function of desktop scanners and the effects of capture device on the image quality have also been researched. The researches of the organizations and the firms dealing with photographing, optic systems and image quality have also been surveyed on for this aim. In addition, the factors effecting the image quality have been researched through a developed computer programs and experimental studies on the test targets produced by these firms. Keywords Digital image quality, MTF, resolution, desktop scanner, color space 11