Gebelikte maternal kilo alım hızının ultrasonografigörüntü kalitesine etkisinin araştırılması
Investigation of the effect of maternal weight gain rate onultrasonography image quality in pregnancy
  1. Tez No: 926804
  2. Yazar: ELİF ULUSOY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HAMİT ALPER TANRIVERDİ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Maternal kilo alım hızı, VKİ, maternal karın duvar kalınlığı, görüntü kalitesi değerlendirme skalası, Transabdominal ultrasonografi (TAUSG), Amnion Fluid İndeks( AFI), Maternal weight gain rate, BMI, maternal abdominal wall thickness, image quality rating scale, Transabdominal ultrasonography (TAUSG), Amnion Fluid İndeks( AFI)
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
Özet
GEBELİKTE MATERNAL KİLO ALIM HIZININ ULTRASONOGRAFİ GÖRÜNTÜ KALİTESİNE ETKİSİNİN ARAŞTIRILMASI Giriş ve amaç: Maternal kilo alım hızı ile fetal ultrasonografi görüntü kalitesi arasındaki ilişkiyi prospektif olarak değerlendirmek ve antenatal dönemde ultrasonografi etkinliğini ve kalitesini arttırarak fetal anomalilerin tespitinin arttırılması için gebelikte maternal beslenmenin önemine dikkat çekmek amaçlanmıştır. Gereç ve yöntem: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Tıp Fakültesi Uygulama ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum gebe polikliniğine başvuran gebelik öncesi VKİ 18. 5-29. 9 olan 20-24 gebelik haftaları arasındaki tekil gebe kadınlarda anamnez notları hasta takip formuna kaydedildikten sonra transabdominal Ultrasonografi (TAUSG) ile 4 fetal biyometrik kesitlerin görüntüleri digital ortamda kayıt altına alındı; BPD (Biparietal çap) , AC (Abdominal çap), FL (Femur uzunluğu) ve dört kadran kalp görüntüsü. Biyometrik kesitlere ek olarak maternal karın duvar kalınlığı umbilikus ile simfizis pubis orta noktasında ultrason probu ile baskı yapmadan ölçülen cilt ve uterin serozaya kadar olan cilt altı yağ doku kalınlığıda çalışmaya dahil edildi. Tüm ölçümler standardizasyon sağlamak amacıyla tek hekim ve aynı ultrasonografi cihazı ve aynı preset kullanılarak yapıldı. Bu görüntüler tarafımızca standardize ettiğimiz görüntü kalitesi değerlendirme skalası ile ultrasonografik muayeneler konusunda tecrübeli üç uzman (2 Perinatoloji uzmanı ve 1 Radyoloji uzmanı) tarafından birbirinden bağımsız ve kör olarak (hastaların tüm bilgilerinden arındırılmış şekilde) değerlendirildi. Çoğul gebelikler, sezaryen dışı abdominal cerrahi geçiren gebeler, maternal romatizmal veya bağ doku hastalığı olanlar, pregestasyonel veya gestasyonel diyabet olanlar, bilinen uterin anomalisi veya anterior yerleşimli myomu olanlar, bilinen fetal anomalili gebelikler çalışmaya dahil edilmedi. Maternal kilo alım hızı ile ultrasonografi görüntü kalitesi arasındaki ilişkinin prospektif olarak araştırılması planlandı. 44 Bulgular: Toplam 100 gebe kadın çalışmaya dahil edildi. Görüntü kalitesi değerlendirici B'de maternal kilo alım hızı fazla olan gebe kadınlarda ultrasonografik görüntü kalitelerinin daha düşük olduğu tespit edildi ve antenatal fetal anomalileri öngörmede maternal kilo alım hızının görüntü kalitesi arasındaki ilişkiyi gösterilmiş oldu. Bunun aksine görüntü kalitesi değerlendirici A, C ve ortalama puanda ultrasonografi görüntü kalitesi ile maternal kilo alım hızı arasında anlamlı ilişki gösterilememiştir. Sezaryen doğum ve plasenta lokalizasyonu ortalama puan ve tüm görüntü kalitesi değerlendiricilerde görüntü kalitesi arasında anlamlı ilişki bulunmamıştır. Fakat görüntü kalitesi değerlendirici B'de fetal prezentesyon ile görüntü kalitesi arasındaki anlamlı ilişki tespit edilmiştir. Ortalama görüntü kalitesi puanı dahil olmak üzere tüm görüntü kalitesi değerlendiricilerde AFI MVP ve maternal karın duvar kalınlığı anlamlı olarak ultrason görüntü kalitesi arasında pozitif yönde anlamlı olarak bulunmuştur. AFI MVP ve maternal karın duvar kalınlığının antenatal ultasonografi görüntü kalitesini etkilediğini literatürdeki benzer çalışmalarla destekledik. Sonuç: Sunulan çalışmada birden fazla görüntü kalitesi değerlendiricisin olması gözlemciler arası değerlendirme imkanı sağlamıştır. Değerlendirici A ve C de maternal kilo alım hızının görüntü kalitesi ile ilişkili olmadığı görülmüş fakat değerlendirici B'de maternal kilo alım hızı ile görüntü kalitesi anlamlı ilişki tespit edilmesi hipotezimizi güçlendirici etkenlerdendir. Literatüre benzer şekilde maternal kilo alımı arttıkça görüntü kalitesinin anlamlı olarak azaldığı görüldü. Gebelikte diğer literatiür çalışmalarına benzer şekilde VKİ'den ziyade maternal karın duvar kalınlığının ultrasonografide önemine dikkat çekilmiş oldu. Gebelikte diyet ve beslenmenin önemi vurgulanmış oldu. Ancak hipotezimizi güçlendirmek ve değerlendiriciler arasında paralel sonuçlar elde etmek için fazla örneklem sayısına ve görüntü kalitesi değerlendirme skalası üzerinde subjektif kriterleri minimalize edilmesi sonrası bu ilişkiyi değerlendirmek daha doğru olacaktır. Sonıuç olarak hipotesimizi güçlendirmek için geniş kapsamlı güçlü metodlara sahip daha fazla sayıda çalışmaya ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
INVESTIGATION OF THE EFFECT OF MATERNAL WEIGHT GAIN RATE ON ULTRASONOGRAPHY IMAGE QUALITY IN PREGNANCY Introduction and purpose: To prospectively evaluate the relationship between maternal weight gain and fetal ultrasonography image quality and to draw attention to the importance of maternal nutrition during pregnancy to improve the detection of fetal anomalies by increasing the efficiency and quality of ultrasonography in the antenatal period. Materials and Methods: After the anamnesis notes were recorded in the patient follow-up form, images of 4 fetal biometric sections were digitally recorded by transabdominal ultrasonography (TAUSG) in single pregnant women between 20-24 weeks of gestation with a pre-pregnancy BMI of 18. 5-29. 9 who applied to Aydın Adnan Menderes University Medical Faculty Practice and Research Hospital Gynecology and Obstetrics pregnancy outpatient clinic; BPD (Biparietal diameter), AC (Abdominal diameter), FL (Femur length) and four quadrant heart images. In addition to the biometric sections, maternal abdominal wall thickness was measured at the midpoint of the umbilicus and symphysis pubis with an ultrasound transducer without pressure and subcutaneous adipose tissue thickness up to the skin and uterine serosa were also included in the study. All measurements were performed by a single physician using the same ultrasonography device and the same preset to ensure standardization. These images were evaluated independently and blindly (free of all information of the patients) by three experts (2 perinatologists and 1 radiologist) experienced in ultrasonographic examinations using the image quality evaluation scale standardized by us. Multiple pregnancies, pregnancies with abdominal surgery other than cesarean section, maternal rheumatic or connective tissue diseases, pregestational or gestational diabetes, known uterine anomalies or anteriorly located fibroids, and pregnancies with known fetal anomalies were excluded. We planned to prospectively investigate the relationship between maternal weight gain and ultrasonography image quality. 46 Findings: A total of 100 pregnant women were included in the study. In image quality assessor B, pregnant women with higher maternal weight gain were found to have lower ultrasonographic image quality, demonstrating the relationship between maternal weight gain and image quality in predicting antenatal fetal anomalies. In contrast, there was no significant relationship between ultrasonographic image quality and maternal weight gain in image quality assessors A, C and mean score. Caesarean section and placenta localization were not significantly associated with image quality in the mean score and all image quality assessors. However, there was a significant association between fetal presentation and image quality in image quality assessor B. AFI MVP (Amniotic fluid index-maximal vertical pocket) and maternal abdominal wall thickness were significantly positively correlated with ultrasound image quality in all image quality assessors, including the mean image quality score. We supported that AFI MVP and maternal abdominal wall thickness affect antenatal ultrasound image quality with similar studies in the literature. Conclusion: In the present study, the presence of more than one image quality assessor enabled inter-observer evaluation. In assessors A and C, maternal weight gain was not associated with image quality, but in assessor B, maternal weight gain was significantly associated with image quality, which strengthens our hypothesis. Similar to the literature, it was observed that image quality decreased significantly as maternal weight gain increased. Similar to other literature studies, we emphasized the importance of maternal abdominal wall thickness rather than BMI in ultrasonography. The importance of diet and nutrition in pregnancy was emphasized. However, in order to strengthen our hypothesis and to obtain parallel results between the evaluators, it would be more accurate to evaluate this relationship after minimizing the subjective criteria on the image quality evaluation scale with a larger sample size. As a result, more studies with comprehensive and powerful methods are needed to strengthen our hypothesis.