Grup kazık başlıklarının 3B analizi için bir program (GUK)
Three dimensional analysis of pile groups by computer
- Tez No: 106187
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET BERİLGEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Sonlu elemanlar yöntemi, Delphi5, Matris çözümü, C katsayısı, Grup kazık analizi, Finite element method, Delphi5, Matrix solution, cofficients of C, Group pile analysis VI
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 57
Özet
ÖZET Köprü tahliyeleri, rıhtım ve istinat duvarları ve benzeri yapıların temellerinde, kazıklar genellikle gruplar halinde kullamlmakta bu da grup reaksiyonun doğmasına neden olmaktadır. Ayrıca ortaya çıkan grup reaksiyonun kazıklar arasındaki dağılımının belirlenmesi problemi de ortaya çıkmaktadır. Özellikle, eğer kazık grubu düşey ve eğik kazıklardan meydana gelmişse ve bu grup yatay ve düşey yükler etkisi altında ise, veya bu yükler eksantrik olarak etkiliyorsa; her kazığın ne kadar yük taşıyacağı sorusu daha da önem kazanacaktır. Bu çalışmada bu tip sistemlerin üç boyutlu analizi ele alınmıştır. Üst yapıdan etkiyen dış yüklerin sonsuz rijit bir tabiiye tararından kazıklara aktarıldığı ve kazıkların sağlam zemine ulaştıkları varsayılmıştır. Her kazık yatay yönde eşit sayılı lineer elastik yay reaksiyonlanyla desteklenmiş bir kiriş olarak idealize edilmiştir. Böylelikle gruptaki her bir kazığa etkiyen kesme ve eksenel kuvvetlerle momentler bulunmuştur. Ayrıca yükler altında ortaya çıkan deplasman ve dönmeler de hesaplanmıştır. Literatürden verilen bazı örnekler geliştirilen yazılımla analiz edilerek sonuçlar karşılaştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Piles in the foundation of structures like bridges piers, quays, retaining walls and the like are usually installed in groups resulting in a group reaction. This brings about the problem of determining the distribution of this reaction among individual piles in the group. Especially, if a group of piles consists of both horizontal and vertical loads or if the loads on the group are eccentric with respect to the pile group, the question of what load is carried by each pile in the group naturally arises. This study attemps to develop a computer program providing the three dimensional analysis of such sytems. Here it is assumed that external loads from the superstructure are tranferred to the the piles through an infinitely rigid pile cap, and piles reach the bearing strata. Each pile is idealized as a beam having a uniformly distributed linearly elastic spring reaction in the lateral direction. Thus; shear, axial forces and moments acting on the piles within the group are determined. The displacements and rotations of each single pile are also calculated. The results of the analysis are checked against the solutions of some particular examples given in the literature.