Bulanık matematiksel programlama
Fuzzy mathematical programming
  1. Tez No: 106188
  2. Yazar: ENGİN METE
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NURAN GÜZEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Matematik, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: Bulanık sayılar, bulanık kümeler, bulanık matematiksel programlama. iv, Fuzzy numbers, fuzzy sets, fuzzy mathematical programming
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
ÖZET Bu tezde; bulanık sayılar, bulanık kümeler ve bulanık matematiksel programlama konuları ele alınmıştır. İkinci bölümde, bulanık sayılarla ilgili temel tanımlar ve genel özellikler verilmiştir. Ayrıca, bulanık sayılarda aritmetik işlemlerle ilgili örnekler verilmiştir. Üçüncü bölümde, bulanık kümelerle ilgili temel kavram ve tanımlamalar incelenmiştir. Bazı bulanık küme özellikleri ile ilgili örnekler verilmiştir. Son bölümde, bulanık matematiksel programlama konusu işlenmiştir. Genel olarak, si metrik lineer programlama teorisi işlenmiştir ve bu teoriyle ilgili temel teoremler ve tanımlar verilmiştir. Ayrıca, lineer olmayan üyelik fonksiyonların kullanımı ve bulanık parametrelerle matematiksel programlama işlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT In this thesis, fuzzy numbers, fuzzy sets and fuzzy mathematical programming were dealth with. In the section two, basic definitions and general features concerning fuzzy numbers were given. In addition, some examples in fuzzy numbers concerning arithmetic ope ration were given. In the section three, basic concepts and definitions concerning fuzzy sets were studied. Some examples concerning features of fuzzy sets were given. In the last section, the subject of fuzzy mathematical programming was worked. In general, theory of symmetric lineer programming was worked and basic theorems and definitions concerning this theory were given. In addition, usage of nonlineer member ship functions and fuzzy mathematical programming with fuzzy parameters were worked.