Dijital görüntü işleme
Digital image processing
  1. Tez No: 106190
  2. Yazar: MURAT GÜMÜŞER
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İBRAHİM EMİROĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Matematik, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: Gri ton değerli görüntü, ikilik görüntü, kontrast geliştirme, gürültü giderme, eşikleme. vııı, Grey-scale image, binary image, contrast enhancement, noise reduction, thresholding. IX
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 68
Özet
ÖZET Dijital görüntü işleme bir görüntünün dijital formata dönüşümü ve bilgisayarla işlenmesi konularım içerir. Bu çalışma görüntü işleme metotlarına bir giriş niteliğindedir. Görüntü gösterme ve saklama ortamı olarak bitmap görüntüleri ve dosyaları seçilmiştir. Araştırma alanı ağırlıklı olarak gri ton değerli görüntüler ve ikilik görüntüler üzerine odaklanmıştır. Uygulamalar için, verimli çalışmaları ve hesapları hızlı yapabilmeleri nedeniyle C ve C++ bilgisayar programlama dilleri kullanılmıştır. Çalışmada ikilik görüntüler için matematiksel morfolojinin temel kavramları tanıtılmıştır. Gri tonlu görüntüler için kontrast geliştirme, gürültü giderme, çizgi ve kenar belirleme, ve eşikleme algoritmaları incelenmiştir. Histogram eşitleme ve filtreleme gibi çeşitli teknikler test görüntüleri üzerinde uygulanmış ve sonuçlar karşılaştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Digital image processing concerns the transformation of an image to a digital format and its processing by digital computers. This work is an introduction to image processing methods. Bitmap images and files were chosen as image representation and storage means. The research area is mainly focused on binary and grey-scale images. For the applications, C and C++ computer programming languages were used because of their efficiency and computational speed. The basic concepts of mathematical morphology for binary images were introduced. For grey-scale images, the algorithms for contrast enhancement, noise reduction, line and edge detection, and thresholding were studied. Various techniques such as histogram equalization and filtering were applied on test images and the results were compared.