Termik santrallerde kondenser optimizasyonu
Condenser optimization in thermal power plants
  1. Tez No: 106196
  2. Yazar: ELİF DOĞA KUNDAKÇIOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. RECEP ÖZTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Rankine çevrimi, buhar, kondenser, enerji maliyeti, termik santral vııı, Rankine cycle, steam, condenser, cost of energy, thermal power plant IX
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 57
Özet
ÖZET Türkiye'de elektrik enerjisi üretimi, 1996 verilerine göre %53,2 oranında termik santraller kanalıyla sağlanmaktadır. Bu çalışmada da, basit Rankine çevrimindeki prosesleri baz alan bir termik santralin termodinamik ve maliyet analizleri yapılarak, belirlenen kriterlere en uygun kondenser seçiminin yapılmasına çalışılmıştır. İlk olarak, proses akışkanı olan buharın türbin girişindeki başlangıç şartları ( P= 50 bar ve T= 400 °C ) sabit kabul edildiğinden kondenser basıncı Po = 0,1 -h 0,03 bar aralığında kademeli olarak düşürülmüş ve türbin gücü N'in değişimine göre santralin termodinamik hesaplamaları yapılmıştır. Her türbin gücü değeri için maliyet hesaplamaları tekrarlanmıştır. Kondenser basıncının mümkün olduğu kadar düşük tutulmak istenmesi türbinde üretilen gücün ve tesis veriminin yüksek tutulabilmesini sağlamaktadır. Bu nedenle, kondensere ait hesaplamalar piyasa kriterleri de göz önüne alınarak düzenlenmiştir. Soğutma suyu pompası ile ilgili veriler de hesaplamalara katılmıştır. Enerji maliyeti hesaplamalarında, türbin gücünün başlangıç değerinin değişimine bağlı olarak santralin, birim elektrik enerjisi üretim maliyeti, teknik ve ekonomik parametrelerin fonksiyonu olarak ortaya konmuştur. Hesaplanan parametreler arasındaki bağıntılar, bilgisayar programına bağlı olarak eğrilerle gösterilip irdelenmiştir. Sonuç olarak, programın istenen şartlarla çalışmasından elde edilen değerler çerçevesinde, eğrilerle parametreler arasında ilişkilendirme yapılarak en uygun kondenserin seçiminin yapılması hedeflenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The thermal power plants supply 53,2% of total electric energy production of Turkey. In this study, analyzing thermodynamics and cost of thermal power plant based on the simple Rankine cycle, it is considered to find the most suitable condenser for the defined criteria. First, since the starting conditions (P=50 bar and T=400°C) of the steam, which is the process fluid, is regarded as constant, condenser pressure is decreased gradually in the interval of Po = 0,1 -*. 0,03 bar, and thermodynamic values of the plant is calculated according to the change in N, which is nominal turbine power. The pressure of condenser regarded as minimum as possible to reach higher efficiency and power production. Data about the cooling water pump is also taken into consideration. In the energy cost calculation, the cost of production of one unit electrical energy, depending on the change in starting point value of turbine power is suggested as the function of the technical and economical parameters. The realations among the calculated parameters, using the computer software, were shown and defined in the curves. Consequently, with the data and values attained from the operation of the software in the desired conditions, it is aimed to choose the most suitable condenser, by evaluating the relations between the curves and parameters.