Termik santrallerin ısıl tasarımı ve çevrim veriminin iyileştirilmesi ile ilgili bilgisayar programı geliştirilmesi
Computer simulation and design of co-generation power plant
  1. Tez No: 114740
  2. Yazar: MUSTAFA YALÇIN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ DURMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Santraller, optimizasyon, tasarım, bilgisayar programı
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 229
Özet
TERMİK SANTRALLERİN ISIL TASARİMİ VE ÇEVRİM VERİMİNİN İYİLEŞTİRİLMESİ İLE İLGİLİ BİLGİSAYAR PROGRAMI GELİŞTİRİLMESİ (Yüksek Lisans Tezi) Mustafa YALÇIN GAZİ ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ Ekim 2001 ÖZET Birincil enerji kaynaklarının, verimli enerji dönüşümü ve kullanımı ile olabildiğince korunması, sosyo - ekonomik yapının geliştirilmesi ve sürekliliği yönünden gereklidir. Bileşik ısı ve güç santralleri ısı ve elektriğin birlikte üretildikleri uygun tasarım ve uygulama ile elektrik enerjisi ve ısı potansiyelinden olabildiğince yararlanılan santrallerdir. Yakıt, yatırım, personel, bakım onarım vb. giderler, çevre sorunları gibi faktörlerle hem enerji hem de işletme ekonomisi yönünden ısı ve elektriğin birlikte üretilmesi ayrı ayrı üretilmesine kıyasla daha uygun olmaktadır. Bu çalışmada bileşik ısı ve güç uygulamalarına esas olan buhar çevrimli ısıl güç santrallarının yedi kademeye kadar ön ısıtmalı sistem yapılarının matematiksel modellemesi yapılmıştır.Bu matematiksel modeller yardımı ile çeşitli ön ısıtma kademelerindeki ısıl güç santrallarının bilgisayarda simülasyonları yapılarak en uygun tasarım ve işletme parametreleri hesaplanmıştır.Sonuçlar grafikler biçiminde verilmiştir. Bilim Kodu :625.05.00
Özet (Çeviri)
COMPUTER SIMULATION AND DESIGN OF CO-GENERATION POWER PLANT (M. Sc. Thesis) Mustafa YALÇIN GAZİ UNIVERSITY INSTITUE OF SCIENCE AND TECNOLOGY October 2001 ABSTRACT For the improvement and sustainability of social economical life, efficient conversation and utilization of primary energy sources is very important. Co-generation power plants produce heat and electricity simultaneously. By means of appropriate design and operation of such power plants, the electricity and heat potentials of fuels can be utilized economically. Co-generation of heat and electricity is more economical from the energy and operational points of view, compared to separate generation of them, if loads and design conditions are appropriate. In this thesis the mathematical models of steam power cycles of thermal power plants up to seven-steam extraction preheating stages have been developed and simulation studies have been carried out on the computer. This modeling and simulation approach is also valid for design and optimization of steam cycle co-generation power plants. By means of modeling and simulation the appropriate extraction steam parameters, design parameters for all power plants components, such as boiler, turbine, condenser, cooling towers etc. can be calculated. The results are given in the tables and diagrams. Science Code:625.05.00 Key Words : Power plant, optimization, design, computer simulation Page Number:201 Adviser : Prof.Dr.Ali DURMAZ