ISO tolerans sistemleri
ISO tolerance systems
  1. Tez No: 106236
  2. Yazar: BAKİ USLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ATİLLA BOZACI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: ISO Toleransları, tolerans analizleri, kalite, maliyet xı, ISO tolerances, tolerance analysis, quality, cost xu
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
ÖZET Toleranslar makina üretimi içerisinde çok önemli bir yere sahiptir. Bu çalışmanın ilk kısmında gün geçtikçe gelişen teknolojilerle beraber artan üretim sistemleri ve üretim çeşitlerine bir standart getirilmesi gerekliliği, ulusal ve uluslararası standardizasyona gidilmesinin sebepleri anlatılmış, sonrada uluslararası platformda geniş şekilde kabul gören ISO uluslararası standardizasyon kurumu tanıtılmıştır. İSO'nun kalite konusundaki çalışmaları ve kaliteye etkiyen toleranslar üzerine geliştirdiği sistemler çok önemlidir. Bunlar hem bir kaliteyi sağlamakta hemde parçanın tasannu esnasında tolerans tespitinde kolaylıklar sağlamaktadır. Daha sonra toleransları tespit ederken tasarımcıların dikkat etmesi gereken esaslar üzerinde durulmuştur, özelliklede, istenen fonksiyona göre tolerans konusu içindeki önemli iki faktör olan kalite ve maliyet gözönünde tutulmuş, bunların tolerans seçimi üstündeki etkilerine değinilmiştir. Doğal olarak bu seçilecek tolerans niteliklerinin makul değerlerde olması gerekmektedir. Uygun olmayan toleransların üretim safhalarını arttırdığı, hatalı üretime yol açtığı gibi kaliteyi arttırıp maliyetide yükselteceği aşikardır. Bu yüzden son olarak fonksiyona uygun en uygun toleransın belirlenmesi, belirlenen tolerans değerlerinin analiz ve kontrollerini yapıp uygun olmayan toleransların düzeltilmesini sağlayarak bu toleranslara sahip parçaların ekonomik maliyette, hızlı ve seri şekilde üretim şekillerini sunan yöntemler incelenmiş bunlarla ilgili uygulamalar yapılmış ve irdelenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Tolerances take an important place in machine manufacturing, in the first part of this study, the necessity of making standarts for manufacturing systems and types which are increasing by technologies that are developing day by day. Next, reasons for national and international standardization was explained, and then ISO which is the standardization system that mostly accepted in the international platform was introduced. ISO's workings about quality and systems that were developed by ISO for tolerances which effect on quality are very important. These standarts supply quality and also they offer facilities for defining tolerances. After these, the principles that designer should pay attention on when he defines tolerances. Especially, for desired function in the tolerance subject two important factor quality and cost were observed and their effect on the tolerance defining were explained. Tolerances that will be defined must be in-spec. Tolerances that are out-of-spec increase process numbers, cauce failed manufacturing and also decrease the quality and increase the manufacturing cost. For this reason, in the final section some specials methods were observed and explained which presents minimum cost, maximum quality and fast manufacturing by defining appropriate tolerances by making tolerance analysises an tolerance controllings to correct the inappropriate tolerances. Also some applications have been done and explained about these methods which are practicable in manufacturing.