Kömür yanmasının matematiksek modellenmesi
Mathematical modelling of coal combustion
  1. Tez No: 106303
  2. Yazar: GÖKHAN YETİM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HASAN HEPERKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Akışkan yatak, matematiksel modelleme, yanma, linyit, uçucu madde, Fluidized bed, mathematical modelling, combustion, lignite, volatile matter. XI
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 61
Özet
ÖZET Batı standartlarına bile zorla giren Türk linyitlerinin, ısıl değeri düşük, uçucu madde içeriği ve kirletici özellikleri ise yüksektir. Düşük kaliteli linyitler için en uygun yakma sistemi akışkan yatakta yakma sistemleridir. Akışkan yatak sistemlerinde yatağa ilave edilecek reaktif maddeler (kireçtaşı, dolamit) ile yanmış gazlar içindeki SO2 derişimi düşürülebilmektedir. Akışkan yatak sistemlerinin performansının belirlenmesinde char ve uçucuların yanmasının her birinin etkisinin kütle ve enerji dengesine yansıtılması gereklidir. Düşük kaliteli linyitlerin toplam enerjisinin %50'ye yakınını ucuçu maddelerden kaynaklanır. Uçucu madde yanması hem aktif yatakta hem de serbest bölgede gerçekleşebilir ve bu böylece ısı değiştirici yüzeylerin yerleşim yerini etkiler. Bu çalışmada uçucu madde çıkışı ve kinetik halde yanmasını içeren bir matematiksel model oluşturulmuş ve toplam uçucu maddenin yatak içinde çıkışının logoritmik bir fonksiyonla ifade edilebileceği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Turkish lignites have low calorific value, high volatile matter and show high air pollution characteristics which put them outside the lignite category according to western standarts. One of the best technologies used in the optimum utilization of low rank lignites is the fluidized bed combustion system. Fluidized bed combustion offers significant advantages over conventional power generation technologies. Utilization of in - bed reactive sorbents such as limestone and dolamite particles remove sulfur from the combustion products and lead to lower SOx emissions. In order to predict the combustion performance of a fluidized bed system, it is necessary to combine char and volatile combustion models with overall system mass and heat balance expressions to account for the various input and output streams. Volatiles may contribute as much as 50% of the energy generated during the combustion of coals of lower rank whether volatile combustion occur in the bed or the freeboard could influence the design of the location of the heat exchange surfaces installed in the combustor. In this study, a mathematical model has been devoloped which accounts for the devolatilization of coal together with the kinetic combustion of volatile matter. It has been observed that the devolatilization of total volatiles within the fluidized bed can be expressed as a logoritmic function.