Kırılan dalga şartlarında tetrapod dalgakıranların stabilitesinin incelenmesi
Investigation of the stability of tetrapod breakwaters under breaking wave conditions
- Tez No: 106302
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ESİN ÇEVİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Dalgakıranlar, Tetrapod, Kırılan dalga, Stabilite, Breakwaters, Tetrapod, Breaking wave, Stability
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
ÖZET Dalgakıranlar limanlan açık denizden gelen etkilere karşı korumak için inşa edilen deniz yapılandır. Bu yapılar yapılış tiplerine göre taş dolgu, monolitik, yüzen ve özel tipli olmak üzere sınıflandınlmaktadır. Dalgakıranların koruyucu tabakalarında çok büyük ağırlıklı taş elemanların kullanılması hem ekonomik hem de çevresel açıdan uygun olmadığında çoğu zaman beton elemanlar kullanılmaktadır. Bu elemanlardan biri de Tetrapod' dur. Tetrapod dalgakıranın koruyucu tabakasına iki farklı tipte yerleştirilebilen, kilitlenme özelliğine sahip, özel tipli bir beton elemandır. Bugüne kadar yapılmış olan uygulamalarda genellikle I. Tip yerleştirme yöntemi tercih edilmiş olup, pratikte II. Tip yerleştirme yöntemi uygulaması daha az sayıdadır. Ancak bu iki yerleştirme yönteminin birbirlerine olan avantajlan veya dezavantajları hakkında bilgi mevcut değildir. Oysa hidrodinamik açıdan bu iki farklı yerleşim şekli, gerek dalga tırmanması gerekse stabilite yönünden çok farklı gözükmektedir. Bu tezin amacı; yapı üzerinde kırılan dalga şartında Tetrapod dalgakıranların, her iki tip yerleştirme yöntemi için stabilitelerinin incelenmesidir. Hazırlanmış olan bu tez, Yıldız Teknik Üniversitesi Hidrolik ve Kıyı-Liman Laboratuannda bulunan düzenli dalga kanalında, 1.10, 1.20, 1.35, 1.50 vel.65 sn periyotlarında, farklı kırılan dalga şartları elde edebilmek için dalgakıran topuğundaki su derinliği, 0.15, 0.20 ve 0.25 m olan, yapı üzerinde kırılan dalga şartında, Tetrapod'un her iki yerleştirme yöntemi için gerçekleştirilen deneyleri ve sonuçlannı kapsamaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Breakwaters are structures built to protect the harbors against wave action coming from offshore. These structures are classified roubble mound, monolithic, floating and other types. Due to difficulty in economically obtaining large size armour rocks and due to their environmental impacts, concrete armor units are used as breakwater armor unit. Tetrapod is one of the most preferred concrete armor units. It is a special type concrete unit, which has a high degree interlocking property can be placed in two different way. For the first method (Type I), the bottom layer of Tetrapod is placed on the slope sitting with their three legs. The top layer is placed with their one leg facing the slope. The top layer is placed with their three legs facing the slope over the bottom layer. For the second method (Type 4), the bottom layer is placed the same as the first method with their three legs sitting on the slope, but the top layer is placed over the bottom layer exactly the same as the bottom layer. The generally the first method is used and the second method was used very few in practice. But there is only minor research about the advantages or disadvantages of the two placement methods. But both placement methods seem very different for the hydrodynamic aspect when considering wave run up and stability. The aim of this thesis is to investigate the stabilities of the two methods under regular breaking wave conditions. The tests were performed in the regular wave channel in the Yildiz Technical University Hydraulic and Coastal-Harbor Laboratory. The periods were 1.10, 1.20, 1.35, 1.50, 1.65 s. and in order to obtain different breaking wave heights, the depth were changed as 0.50, 0.55, 0.60 m. at toe of the breakwater. The thesis contains the stability tests and their results.