Bir standardın CAD yazılımı ile analizi
The Analysis of a standard in a CAD program
  1. Tez No: 106308
  2. Yazar: BARIŞ GÖMLEKSİZOĞLU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUHARREM BOĞOÇOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: CAD, pro engineer, ansys, vinç tekerleği, standart, sonlu elemanlar vı, CAD, pro engineer, ansys, crane wheel, standard, finite elements vn
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 45
Özet
ÖZET Mühendislik standartları tecrübelerden geliştirilmiştir. Tezde, mühendislik standartlarının güvenilirliği araştırılmıştır. Geleneksel yöntemle, standarda bağlı kalınarak bir vinç tekerleği dizayn edilmiştir. Hesaplamalar sonucu, güvenli ve güvensiz tekerlek çapları ve kritik yük elde edilmiştir. Aynı prosedür, klasik ve bilgisayar tabanlı tasarım uygulamalarını karşılaştırmak amacıyla, sonlu elemanlar analizi ile CAD ortamında oluşturulmuştur. Sonuç olarak, açıkça gözlendi ki standartlara bağlı hesaplamalar CAD teknikleri ile elde edilen sonuçlardan daha güvenli tekerlek çaplan tanımlamıştır. Nesnel bir karşılaştırma yaparsak, dinamik etkiler CAD analizine katılmalıydı. Sonuç olarak dizaynlarda CAD tekniklerinin kapasitesi standartlar ile bütünleşmelidir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The engineering standards has been developed using experiences. In this thesis, the reliability of the engineering standards on crane wheels was investigated. A crane wheel was designed using classical methods proposed by the standards. According to the computations safe and unsafe wheel diameters and the critical load have been determined based on the standards. The same procedure has been done in a CAD environment based on finite element analyse in order to compare both classical and computer based design applications. As conclusions, it has been clearly observed that the computations based on standards could define the safe wheel diameters larger than the safe ones obtained by the CAD techniques which could result smaller wheel diameters as safe. For an objective comparison, dynamical effects should be included in CAD analyse. Finally, in the designs, the capability of CAD techniques must be integrated with the standards.